Planten zijn niet alleen mooi en sfeervol maar ze hebben ook een aantal goede eigenschappen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld schadelijke stoffen afbreken, zoals kooldioxide omzetten in zuurstof. Ze dragen ook bij aan een betere luchtvochtigheid in de woning. Het is daarom goed om planten in je huis te zetten, zelfs in je badkamer. Maar niet iedere plant gedijt goed in een donkere en vochtige ruimte. Gelukkig zijn er genoeg planten die hier prima tegen kunnen.

Vochtliefhebbers en schaduwzoekers

Eigenlijk zijn er best wel een aantal planten die het prima doen in de badkamer, dus je kunt hiermee makkelijk een groene ruimte van de badkamer maken. De aloë vera, bamboe, bromelia, calathea, de graslelie, de lepelplant, de orchidee, de sierasperge, de tillandsia, varens, venushaar en de vrouwentong; ze kunnen allemaal in de badkamer. Sommige planten houden juist van die hoge luchtvochtigheid en donkere ruimte. De bromelia is bijvoorbeeld een echte vochtliefhebber net zoals de meeste exoten en de varen staat in de natuur ook het liefst zo donker mogelijk.

Verzorging van de planten

Daglicht in de badkamer is wel een pluspunt. Zonder daglicht hebben de meeste planten het toch wel lastig. Zorg dus dat je plant in de badkamer gunstig staat ten opzichte van de lichtinval. Ze hebben niet allemaal evenveel nodig, dus de een kan verder van het raam afstaan dan de ander. Geef ze ondanks dat ze in een vochtige ruimte staan voldoende water. Zo staat de lepelplant het liefst in een vochtige grond en wordt de sierasperge graag één keer per week ondergedompeld. De varen krijgt graag wat extra voeding maar dat is voor de meeste planten wel goed. Zorg ook dat de bladeren van de plant schoon blijven. Planten trekken nu eenmaal stof aan en die stoflaag kan zorgen dat ze minder licht krijgen en de poriën van de plant dichtslippen. In de badkamer krijgen ze al niet zoveel licht dus hou de plant schoon met een kwastje of een stofdoek.

Voorkom het rotten van planten

Zet in ieder geval geen planten met behaarde bladeren, cactussen of vetplanten in de badkamer. Deze planten kunnen juist niet tegen een hoge luchtvochtigheid. De badkamer is voor hen zeker geen geschikte plek, de kans is groot dat ze dan gaan rotten. Ook voor de planten in de badkamer die wel tegen een hoge luchtvochtigheid kunnen is het belangrijk dat ze niet kunnen gaan rotten. Geef ze water maar niet te veel om wortelrot te voorkomen. Je plant wordt hier in eerste instantie slapper van en zal verkleuren, maar de kans is groot dat hij de wortelrot ook niet overleefd. Een goede verzorging is belangrijk en hiermee maak je van je badkamer een groen en tropisch wellnessparadijsje.