Je hebt een huis gekocht en besloten dat de badkamer niet is wat je wil of nodig hebt. Of je woont al vele jaren op de plek waar je nu woont en denkt erover om de badkamer op te knappen en te moderniseren. Wat de reden ook moge zijn, als je eenmaal hebt besloten om de badkamer te gaan verbouwen, dan zul je erachter komen dat daar veel bij komt kijken. Veel afval? Dan zul je waarschijnlijk een afvalcontainer moeten huren. Moet het sanitair vervangen worden? Dan zul je erachter komen dat daar tegenwoordig allerlei variaties in zijn. In deze blog helpen we je in het aanlooptraject van de verbouwing van een badkamer!

Planning van de verbouwing of renovatie

Plannen is altijd de beste manier om te beginnen, bij welke verbouwing dan ook. Denk na en houdt in het achterhoofd wat je tot de beslissing heeft geleid om een ​​badkamerrenovatie te doen en wat je ermee hoopt te bereiken. Kijk eens op internet en zoek naar de badkamer ontwerpen die jou aanspreken. Krijg een idee van wat voor jou zou werken en wat je nodig denkt te hebben. 

Je zou het ontwerp zelf kunnen maken, maar je moet ook zeker weten dat het allemaal gaat passen. Als je technisch onderlegd bent en je concepten kunt tekenen met tekensoftware, ga je gang, maar lukt dat niet dan is het misschien verstandig om een professional in te schakelen. Hetzelfde geldt voor andere facetten van de verbouwing. Zo kun je telkens je afval zelf weg gaan brengen, maar het is veel makkelijker om een container voor de deur te hebben, waarin je je big bag met afval kunt gooien.

Ontwerp de ruimte

Overweeg dus om een ​​architect of technisch tekenaar in te huren, want zij kennen de specifieke vereisten om het project goed op te zetten en de bouwvoorschriften waaraan moet worden voldaan. Een ervaren architect zal je ook begeleiden bij wat zal werken met de beschikbare ruimte en zal misschien andere ideeën voorstellen, vooral als je enkele basiskenmerken van het badkamerontwerp over het hoofd hebt gezien. Als het ontwerp een grotere ruimte nodig heeft dan kan de architect ook voorstellen hoe je zo efficiënt mogelijk kunt verbouwen.

Wanneer we ontwerpen voor onze badkamerrenovatie, nemen we vaak stukjes en beetjes van andere ontwerpen die we hebben gezien. Sommige van deze ideeën werken niet noodzakelijkerwijs of passen niet in jouw ontwerp, niet alleen voor de badkamer, maar voor het hele huis. Denk ook aan de aangrenzende ruimtes aan de badkamer, of het nu een slaapkamer, hal of woonruimte is, en bedenk hoe de badkamerrenovatie daarin past, vooral als je in de toekomst ook een verbouwing voor die ruimtes plant.

Kijk en voel de materialen die je gaat gebruiken

We kunnen gemakkelijk materialen online kopen, maar bij een grote investering als een badkamer verbouwing met je het materiaal gewoon eerst zien en voor je het aanschaft. Het ziet er misschien goed uit op foto’s, maar dat is eigenlijk wat webshops doen om te kunnen verkopen. Kijk rond in verschillende winkels en bij verschillende merken. Kijk ook welke andere opties of vervangers je kunt vinden.

Er zijn bijvoorbeeld enorm veel soorten vloer- en wandafwerkingen om uit te kiezen. Tegels zijn er in zoveel soorten materialen, uiterlijk en textuur. En tegels zijn niet de enige beschikbare afwerkingen die kunnen worden gebruikt voor natte ruimtes. Kijk rond en neem de suggestie van de architect mee en kijk of het goed voor je voelt!