Het bidet is vooral te vinden in het Midden-Oosten, Azië en het Zuidelijke Deel Europa. In Italië heeft 97% van de huishoudens er een, maar ze komen veel minder vaak voor in Nederland. Er zijn een paar goede redenen om een bidet te hebben. In dit artikel lees je wat wij Nederlanders missen en waarom bidets praktisch zijn en uitstekende voordelen kunnen bieden voor ons welzijn en onze financiën.

Veel mensen vinden het idee van een bidet een beetje raar. Toch realiseert iedereen die nog nooit een bidet heeft gebruikt zich nog niet wat de voordelen ervan zijn. De meeste mensen die wel regelmatig een bidet gebruiken, hebben de voordelen wel ervaren en kunnen zich moeilijk voorstellen hoe het is om terug te keren naar de ‘oude methode’. Bidets bieden gewoon heel veel voordelen:

Bidets zorgen voor een betere persoonlijke hygiëne en reiniging

Hoewel toiletpapier de huid uitdroogt na gebruik van het toilet, blijft er toch wat residu achter op de huid. Een bidet spoelt alles weg, waardoor je je schoon en verfrist voelt. Het is een stuk hygiënischer.

Bidets zijn een milieuvriendelijke keuze

Het hebben van een bidet in je badkamer kan de hoeveelheid toiletpapier die je huishouden gebruikt aanzienlijk verminderen, dit kan zeer gunstig zijn voor het milieu. Als je kijkt naar de kosten van verpakking, transport en andere aanvullende factoren voor het maken van toiletpapier, dan zijn kosten van een bidet op langer termijn een stuk gunstiger.

Het hebben van een bidet kan je dus op de lange termijn veel geld besparen en het is minder schadelijk voor het milieu. Ook is het bleekproces dat wordt gebruikt om toiletpapier te produceren is zeer schadelijk voor de planeet en de mensen. Bleekmiddel produceert een bijproduct genaamd dioxine, een stof die schadelijk is voor mensen en dieren. De keuze voor een bidet is simpelweg een milieuvriendelijkere keuze.

Bespaar geld door een bidet te kiezen

Zoals hierboven al is aangegeven, is een bidet zowel milieuvriendelijk als kostenbesparend. Je gebruikt namelijk veel minder toiletpapier. Dat is niet alleen goedkoper in de aanschaf van toiletpapier, maar in de praktijk gebruik je ook veel minder water. Natuurlijk verbruik je weer wat extra water wanneer je de bidet gebruikt, maar daarentegen voorkom je dat je vaker hoeft door te spoelen om het extra papier weg te krijgen of dat je toiletpot daardoor verstopt raakt. Behalve dat je geld bespaart op de aanschaf van toiletpapier, verminder je ook het huishoudelijk afval omdat er minder verpakkingsmateriaal hoeft te worden weggegooid.

Een bidet zorgt is beter voor je huid

Het gebruik van toiletpapier om jezelf schoon te maken, kan ruw zijn voor de huid. Als je last hebt van een droge huid en irritatie, kan het warme water van een bidet uiteindelijk veel prettiger zijn, terwijl je zo schoon mogelijk blijft. De temperatuur en de richting van de waterstroom in een bidet kan worden aangepast aan je eigen wens.

Verminder sanitaire problemen en voorkom verstoppingen

We noemden het al: je toilet kan soms verstopt raken door het gebruik van teveel toiletpapier. Met een bidet verminder je het risico op sanitaire problemen in jouw huis en voorkomt het verstoppingen in de rioolbuizen. Het inschakelen van een professionele loodgieter kan duur zijn en je zit uiteraard niet te wachten op problemen in je riolering. Door een bidet te gebruiken verklein je de kans op al deze. 

Veel voordelen, zoals je ziet. Met alle voordelen die een bidet biedt, is het toch zeker het overwegen waard om er één te plaatsen in je toilet of badkamer?