De laatste jaren is het een trend geworden om zelf je badkamer te ontwerpen en in te richten. Naar welke badkamerspecialist je ook gaat: ze bieden allemaal een eigen ontwerptool aan. Bovendien zijn er talloze programma’s en apps op het internet te vinden. Het ontwerpen van je eigen badkamer is daardoor nog nooit zo makkelijk geweest. Maar is het nu wel verstandig om in deze trend mee te gaan? Om meer licht te schijnen op dit onderwerp, bespreken we in dit artikel een aantal voor- en nadelen van je eigen badkamer ontwerpen. Zo kan jij een weloverwogen beslissing nemen om het badkamerontwerp uit te besteden of juist niet.

Voordeel: zelf badkamer ontwerpen levert oneindig aantal revisies op

Een badkamer ontwerpen of renoveren kan een groot project zijn, waarbij talloze keuzes gemaakt dienen te worden. Bovendien is het een investering die het geld waard moet zijn. Een groot voordeel is: je kan eindeloos combineren wanneer je je eigen badkamer ontwerpt. Combineren met kleuren, sanitair, tegels en stijl. De verschillende ontwerpen kan je met elkaar vergelijken en daarvan de mooiste, leukste en beste uitkiezen.

Dat in tegenstelling tot het baderkamerontwerp uitbesteden. In dit geval zit je vaak vast aan een aantal revisies. Je kan niet eindeloos combineren, tenzij je hiervoor betaald natuurlijk.

Nadeel: je kan zaken over het hoofd zien tijdens het badkamer ontwerpen

Een badkamer ontwerpen ter inspiratie kan iedereen. Pas wanneer je de badkamer echt gaat plaatsen, moet alles in orde zijn. Heb je rekening gehouden met het leidingwerk? Of de aansluitingen voor verwarming of verlichting? Het is zaak dat je aan alles hebt gedacht wanneer je besluit om je eigen badkamerontwerp te gebruiken. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je zaken over het hoofd gaat zien. Mocht dit gebeuren, dan gaat het waarschijnlijk geld kosten, oeps!

Voordeel: zelf badkamer ontwerpen bespaart kosten van een badkamerspecialist 

Kies jij ervoor om alles zelf te doen met betrekking tot je badkamerontwerp? In dit geval kan je een hoop geld besparen. Badkamerontwerpers en -specialisten zijn niet altijd even goedkoop. Zo’n ontwerp kan rond de honderd euro kosten voor een vrij simpel 2D-ontwerp, maar oplopen tot een paar honderd euro voor een geavanceerd 3D-ontwerp. En die paar honderd euro kunnen best lekker zijn als extra investering in je gloednieuwe badkamer.

Nadeel: soms moet je toch naar een specialist na het badkamer ontwerpen

Stel je hebt ervoor gekozen om je eigen badkamer te ontwerpen, kan het toch zijn dat je achteraf alsnog naar een badkamerspecialist moet. Enerzijds kan het zijn omdat jij niet de expertise hebt om de badkamer zelf te plaatsen. Dan moet er een installateur aan te pas komen die dit voor jou doet en dat kost natuurlijk geld. Anderzijds kan het zo zijn dat je een fout in het ontwerp hebt gemaakt en er een specialist aan te pas moet komen om dit op te lossen. Dat scenario wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen.   

Conclusie: je persoonlijke voorkeur en expertise zijn bepalend

Ben jij een alleskunner die zijn hand niet omdraait voor klusjes in huis? In dat geval heb jij waarschijnlijk kennis genoeg in huis om een badkamerontwerp van A tot Z zelf te maken. Neem vooral een specialist in handen wanneer je jezelf niet goed (genoeg) vertrouwd met dit soort taken. Het maken van fouten in je badkamerontwerp gaat namelijk duurder zijn dan het inhuren van een specialist. Ga vooral na wat je eigen expertises zijn en of jij opgewassen bent tegen de taak van het ontwerpen van je eigen badkamer.