Je gaat de badkamer schilderen, maar welke verf kies je dan? Kun je bijvoorbeeld normale muurverf gebruiken? En hoe zit het met de deuren en kozijnen in de badkamer? Kunnen die wel tegen vocht? En moet ik nog rekening houden met afzuiging? Dit zijn allemaal logische vragen waar we graag antwoord de geven. In dit artikel lees je welke verf voor jouw badkamer geschikt is en welke niet. Daar zit namelijk per situatie nog verschil in.

Als eerste is het belangrijk om naar de ventilatie te kijken. Heeft jouw badkamer voldoende ventilatie zodat het vocht weg kan? Dat is belangrijk, want een combinatie van vocht en verminderde ventilatie zorgt voor schimmel. Dat is iets wat je sowieso wilt voorkomen. Als je altijd zeker wilt zijn dat de muren en plafond in de badkamer schimmelvrij zijn is er een oplossing.

Verf in de badkamer die schimmel tegengaat

 Goed om te begrijpen is wanneer er schimmel optreedt in de badkamer, dit grotendeels van zijn bij de muren en het plafond. Dit zijn oppervlakken waar vocht gemakkelijk in kan trekken. Om dit nog wat duidelijker te maken zie je hieronder wat er nodig is om schimmel te laten groeien: 

  • Voldoende vocht
  • Hoge luchtvochtigheid
  • Slechte ventilatie

Het is niet in alle badkamers mogelijk om even snel voor goede ventilatie te zorgen. Soms is er geen raam aanwezig en je wilt ook niet altijd de deur openhouden. Daarnaast doe je het raam ook niet open als het buiten enorm vriest. Gelukkig is er een verf die schimmelwerend is en daardoor perfect is voor de badkamer. Je gebruikt deze speciale badkamer verf voor zowel het plafond als de muren. 

De speciale muur- en plafondverf die geschikt is voor de badkamer heeft verschillende voordelen ten opzichte van normale muurverf: 

  • Schimmelwerend
  • Waterdamp doorlatend
  • Geschikt voor vochtige ruimtes

Zo zie je maar dat het kiezen van de juiste muurverf je veel problemen kan besparen! 

En hoe zit het dan met de deuren, kozijnen en tegels? 

Naar de muren en plafond heb je natuurlijk ook nog deuren en kozijnen, die vaak van hout zijn. Daarnaast zie je veel tegelwerk in de badkamer. Hoe moet het daar dan mee? Nou heel simpel eigenlijk! Het advies is om houtwerk in de badkamer, zoals bijvoorbeeld een deur of een kozijn, altijd te schilderen met watergedragen verf. Dit type verf wordt eigenlijk alleen nog maar gebruikt voor binnen als het gaat om houtwerk en kunststof. 

Voor tegels is het een ander verhaal. Als verf op een tegel moet kunnen hechten moet je eerst een speciale tegelgrondverf aanbrengen. Alabastine heeft hier trouwens een goed product voor! Dit product is op basis van terpentine en moet daarom overgeschilderd/afgelakt worden met een lak die ook op terpentinebasis is. 

Wil je weten hoe je dit het beste kunt doen? De verfspecialisten van Onlineverf.nl geven je gratis advies! Kijk eens op de website, lees eens wat blogs en ga goed van start!