Het lijkt misschien een hele klus, zelf een bad plaatsen, maar met een goede voorbereidingzelf een bad plaatsen is het slechts een kwestie van enkele uurtjes werk. Hieronder volgt een beschrijving hoe je op een simpele manier zelf bad plaatsen kunt. Bij deze bad plaatsen handleiding is uitgegaan van een standaard bad zonder massagestralers.

Zelf een bad plaatsen: de voorbereiding

Voor alles is het belangrijk bij zelf een bad plaatsen dat de wanden en de vloer glad afgewerkt zijn. Zou je eerst het bad installeren en daarna pas de wandafwerking komt deze tegen of op de badrand te staan. Dat geeft een hogere kans op lekkage en daarnaast is het esthetisch gezien minder mooi. Op de vloer mogen zich ook geen achtergebleven mortelklodders bevinden.

Daarnaast is het belangrijk dat de water- en afvoerleidingen zich op de juiste plek bevinden. De meest ideale omstandigheid is, wanneer je besluit zelf een bad plaatsen, dat de afvoer in de vloer recht of in de buurt van de sifon zit. Mocht dit niet kunnen kan je dit oplossen met een flexibele afvoerslang of een extra koppelstuk. Bedenk echter wel dat hoe meer horizontale stukken een afvoerbuis bevat hoe sneller er kans is op verstopping. Indien het niet anders kan zorg dan dat je een minimale helling aanhoudt van twee centimeter per meter.

Het plaatsen van het bad

Zet het bad daar waar je het hebben wil en stel het waterpas met de stelpootjes. Sluit het sifon aan en maak, indien nodig, de afvoer op maat. Lijm nog niets vast, dat doe je pas als alles naar wens staat en functioneert. Neem een emmer water of open de kraan als deze aangesloten is en controleer of het water naar tevredenheid wegloopt.waterpas

Zodra de afvoer naar wens functioneert teken je randen af waar het bad mee tegen de muur komt. Zaag twee of drie balkjes van 44 x 44 mm, afhankelijk van hoeveel zijden er tegen een muur komen, op maat van de badranden. Boor met een 6 mm boor gaten in zowel de balkjes als de muur, hierbij de balkjes 2 cm onder je getekende lijnen houdend en sla ze met spijkerpluggen in de muur vast.

De badombouw

Bij het zelf een bad plaatsen zijn er verschillende materialen die als ombouw kunnen dienen. In deze bad plaatsen handleiding gaan we verder met een beschrijving zoals nodig bij het gebruik van gasbetonblokken. Makkelijk op maat te zagen materiaal voor de beginner die zelf bad plaatsen wil.

Voor het maken van de badombouw van gasbeton teken je de breedte van de badkuip af op de vloer. Binnen deze lijn bouw je het blokkenmuurtje op. Zorg dat je net zo hoog uitkomt als de bovenkant van de muurbalkjes. Aan de kant van de afvoer laat je een opening voor het serviceluik. Als het muurtje droog is breng je een flinke dikke rand sanitairkit aan op de balkjes en het muurtje. Plaats het bad in de ombouw en controleer nog een keer met de waterpas. Veeg het teveel aan kit weg met een in zeepsop natgemaakt vinger. Sluit de afvoer aan en wanneer je zeker weet dat alles goed zit lijm je hem vast.

Tot slot maak je een kozijntje, precies op maat van enkele tegels, van de restanten van de balkjes in het servicegat. Schroef een plaat ter grootte van het gat in het kozijn en tegel de voorzijde van de ombouw af. Wanneer de kit van de rand en het tegelwerk van de ombouw droog is werk je de badkuip af met sanitairkit en/of bijpassende strips.