Zeg eens eerlijk, was jouw eerste gedachte bij het lezen van de titel: ‘wat is een transitional bathroom’? Dat geeft niet. Zegt de levensloopbestendige badkamer je wel iets? Juist. Goed voor jou om te weten: we praten over hetzelfde. Sommige mensen denken dat het alleen maar gaat om een badkamer voor ouderen maar het is veel meer dan dat. We leggen je uit wat een transitional bathroom is en waar je rekening mee moet houden.

Een levensloopbestendige badkamer

Wat is een levensloopbestendige badkamer precies? Een levensloopbestendige badkamer ontwerp je dusdanig of laat je zodanig aanpassen dat je er heel lang mee vooruit kunt, dus ook in een volgende levensfase. Hebben we het hier over een badkamerrenovatie senioren? Nee, dat is iets te kort door de bocht. Je kan namelijk voor jouw nieuwe badkamer slimme keuzes maken die niet zozeer met ouder worden te maken hebben. Je krijgt gewoon een moderne badkamer met een aantal toepassingen die voorkomen dat je straks allerlei dingen moet gaan veranderen. Je kijkt als het ware al heel slim vooruit zonder je oud te hoeven voelen. Je spaart je wel veel geld uit, omdat je straks niet meer hoeft te doen wat je nu in het ontwerp of de verbouwing mee kunt nemen. Het gaat dus minder om jouw badkamer aanpassen voor ouderen, meer om een badkamer voor nu én later!

Toegankelijkheid en gemak

Maar wat is een transitional bathroom dan concreet? Het begint al met de toegang van de badkamer: waarom een drempel als je zonder net zo makkelijk binnenloopt? Je kan er ook voor kiezen een kleine slaapkamer te laten verbouwen tot badkamer zodat je wat meer ruimte hebt en bijvoorbeeld een wasmand of een plant geen obstakel is. Twijfel je nog tussen een inloopdouche, een douchecabine en een bad? Een inloopdouche is mooi, handig en praktisch. Je loopt er drempelloos in en het scheelt je een douchedeur schoon houden. Maar bij een badkamer aanpassen voor ouderen (en niet-ouderen) kan je ook denken aan een inloopbad met een deurtje.

Nog meer slimheid in jouw badkamer

Maar het antwoord op de vraag ‘wat is een levensloopbestendige badkamer’ is nog veel meer dan dat. Iedereen weet hoe lastig het is om op de tast een donkere badkamer in te lopen, bijvoorbeeld ’s nachts. Hoe fijn zou het zijn als er bij binnenkomst, door gebruik van een sensor, gedempte verlichting aan gaat? Je bepaalt daarna zelf of je meer verlichting nodig hebt maar voorkomt dat je je stoot of struikelt. Want dat laatste kan ook gebeuren als je nog jong bent. We kunnen ons voorstellen dat je geen krukje in je douche wil, maar waarom geen mooi ontworpen en bijvoorbeeld betegeld zitje? Dat is ook handig als je eens ziek bent of een blessure hebt. Zo zie je maar: een badkamerrenovatie senioren laat je kritisch naar je huidige badkamer kijken.