Kom je ruimte tekort op de eerste verdieping? En moet je daarom nu nog genoegen nemen met een zeer kleine badkamer? Of is je gezin de afgelopen jaren flink gegroeid en is een tweede badkamer noodzakelijk voor meer wooncomfort? Dan is het wellicht mogelijk om deze op zolder te realiseren. Dit lijkt vaak een mission impossible te zijn. Je ziet alleen maar beren op de weg: de schuine hoeken, de elektra en de leidingen die omgelegd moeten worden. Niets is echter minder waar. De zolder is namelijk in veel gevallen uitstekend geschikt. Maar dan moet er natuurlijk wel met heel wat dingen rekening worden gehouden. 

Nieuwsgierig geworden? In dit artikel vertellen we je waar je precies aan moet denken bij het maken van een badkamer op zolder. 

Creëer meer ruimte en licht met een dakkapel 

De zolder wordt in veel woningen als opslagplaats gebruikt. Vaak omdat er onvoldoende ruimte is om er een volwaardige kamer van te maken. Bovendien is het er ook vaak donker. Te donker om hier echt prettig te kunnen verblijven. Gelukkig zijn deze problemen eenvoudig op te lossen door een kunststof dakkapel op maat te plaatsen. Dit zorgt voor meer loopruimte en natuurlijk lichtinval. Hierdoor is de zolder niet alleen beter beloopbaar, maar oogt deze ook frisser en ruimtelijker. Dit vormt de perfecte basis voor iedere badkamer.

Is een badkamer op zolder mogelijk? 

In de meeste gevallen kan een badkamer op zolder gerealiseerd worden. Er zijn echter ook uitzonderingen. Zo zijn er zolders waar je nauwelijks rechtop kunt staan. Hoewel meubels aangepast kunnen worden, is het in dat geval natuurlijk niet mogelijk om te douchen. Soms zien we ook dat het draaggewicht op zolder heel laag is. Een bad, douche of toilet weegt aardig wat. Dan wil je dus zeker weten dat de vloer dit gewicht kan dragen. Is dat niet het geval? Dan kan de vloer versterkt worden, maar reken dan wel op extra kosten. 

Extra leidingen leggen 

Een extra badkamer op zolder realiseren, betekent over het algemeen ook dat er extra leidingen gelegd moeten worden. Hierbij moet je in elk geval denken aan waterleidingen, maar ook aan elektra. Dit is nodig voor extra stopcontacten, maar ook om meer licht te realiseren. 

Houd er rekening mee dat de waterdruk op zolder anders kan zijn dan elders in huis. Over het algemeen geldt: hoe hoger in huis, hoe lager de waterdruk. Is de waterdruk nou erg laag en belemmert dit het comfort in de badkamer op zolder? Dan zijn hier ook oplossingen voor te vinden. Het is dan ook verstandig om een expert mee te laten kijken. 

Dak isoleren 

Veel warmte gaat verloren op zolder. Dit is vaak een van de koudste ruimten in huis. Niet prettig als je hier in de ochtend heen moet om te douchen. Daarom is het goed om over dakisolatie na te denken. Zo blijft de zolder goed op temperatuur. Dat merk je niet alleen op zolder, maar ook in de rest van het huis.