Wastafels komen in vele soorten, maten en kleuren

In de keuken, de badkamer en in het toilet: elke woning heeft meerdere wastafels. In het toilet wordt deze wasplaats gebruikt om de handen te reinigen, maar in de badkamer ook bij bijvoorbeeld het tandenpoetsen of scheren. De wasbak in de badkamer is veelal wat groter van formaat dan die in andere kamers, zodat deze wasruimte ook van pas komt bij het met de hand wassen van kledij die niet geschikt is voor de wasmachine. Behalve uiteenlopende praktische functies, heeft een wastafel ook esthetisch nut. Zo geeft een keramische waskom bijvoorbeeld een verfijnd uiterlijk aan een badkamer. Voor een stijlvol ingerichte badkamer, kan  bijvoorbeeld een natuurstenen waskom worden gekozen. De keus aan wasbakken is bovendien veel groter dan je zou denken. Neem bijvoorbeeld eens het ruime assortiment van Badkamerdepot.be door en word verrast door het diverse aanbod aan wastafels dat je hier vindt.

wastafel

Wastafel van keramiek of van natuursteen?

Mogelijk voel je je wat overrompeld door het grote aanbod aan wasbakken. Wanneer je het uiterlijk van je badkamer wil verfraaien met een bijzondere wastafel, dan zijn er evenwel twee factoren die er het meest toe doen: het materiaal en de vorm van de wasbak. Wasbakken worden gefabriceerd van uiteenlopende materialen, waaronder glas, metaal, hout, keramiek en natuursteen. De twee laatstgenoemde materialen zijn de populairste keuzes voor een fraai ogende badkamer. Natuursteen is geliefd door het traditionele uiterlijk dat dit materiaaltype aan een badkamer geeft. Het luxueuze uiterlijk van een natuurstenen wasbak zorgt in zelfs de meest bescheiden ingerichte badkamer voor een stijlvolle sfeer. Hier staat tegenover dat dit materiaal relatief prijzig is, vrij veel weegt en enig onderhoud vereist. Wie niet te veel tijd en geld aan een waskom kwijt wil zijn, kan daarom beter kiezen voor een keramische wasbak. Keramiek zorgt eveneens voor een traditioneel uiterlijk, maar kent een meer bescheiden prijskaartje. Dit materiaal is bovendien uitstekend bestand tegen water en hitte, zodat vrijwel geen onderhoud is vereist. Daarnaast is een keramische wasbak in vele kleuren en patronen verkrijgbaar, zodat je altijd een wasplaats vindt die precies bij de inrichting van jouw badkamer past.

Ronde, vierhoekige of ovalen wastafels?was tafel

Een traditionele wasplaats is ovaalvormig, dus eigenlijk een kom. Bij een waskom stroomt al het water eenvoudig naar de afvoerput. Het nadeel van dit type wasplaats is echter dat er geen ruimte is om spullen zoals tandpasta of haargel kwijt te kunnen. Tegenwoordig is het meer in gebruik dat de wasplaats in een wastafelblad wordt verwerkt. Het blad biedt dan zat stalruimte voor allerlei badspullen. Bij de wasbak kan je kiezen voor een ronde of vierhoekige vorm, maar ook bijvoorbeeld een kwart- of halfronde variant of een vijfhoekige uitvoering is mogelijk. Voorts kan je ervoor kiezen om de wasbak helemaal in het blad te verwerken of om deze deels boven het blad te laten uitsteken. Laatstgenoemde variant heeft het voordeel dat er een rand boven het blad uitsteekt die voorkomt dat water op het blad belandt. Dit maakt dit type wasbak meer geschikt voor bijvoorbeeld een houten blad dat niet goed bestand is tegen water. Een helemaal in het blad verwerkte wasbak ziet er daarentegen doorgaans fraaier uit. Bovendien kan je bij dit type wasbak heel eenvoudig viezigheid, zoals restjes tandpasta, de wasbak in vegen, zonder dat een uitstekende rand in de weg zit.