Badkamer verlichting

Net zoals alle andere ruimtes verdient een badkamer een goede inrichting, en elementen zoals de vloerbekleding en meubels zijn dan ook essentieel. Een aspect dat echter ook niet vergeten mag worden is de badkamer verlichting, die voor een groot deel de uitstraling van de ruimte bepaalt. Daarbij moeten met een aantal dingen rekening worden gehouden als je voor verlichting in de badkamer verliest. De volgende tips geven een goed overzicht van waar je zoal best op let.

Bekijk het grotere geheel

Verlichting in je badkamer is even belangrijk als de andere elementen, en hebben dan ook een grote invloed op hoe de badkamer er uit ziet. Zo is er een verschil tussen plafondlampen, die een algemeen licht afgeven, en wandlampen, die frontaal verlichten. Daarbij geven inbouwspots ook een unieke sfeer aan de ruimte dankzij de accentverlichting, en hanglampen creëren dan weer eerder een kalmere sfeer.

Denk energie -en lichtbesparend

Vooral bij grote badkamers is het jammer als je er slechts één circuit aanwezig is: dat betekent dat het licht in de douche bijvoorbeeld brandt, terwijl je enkele de spiegel nodig hebt. Voorzie daarom verschillende schakelaars – eentje voor bij de wastafel, een voor bij de douche, enzovoort – zodat de badkamer besparend en functioneler wordt. Voor kleinere badkamers is een dim functie dan weer ideaal om de lichtsterkte te kunnen aanpassen.

Houdt rekening met nachtverlichting

Als je een toilet in de badkamer hebt, dan kun je het badkamerlicht aansluiten op de nachtverlichting om ’s nachts zonder risico naar het toilet te kunnen. Kies bijvoorbeeld ook voor rood licht om niet abrupt uit je slaapfase te geraken waardoor je sneller weer de slaap kunt vatten.

Stop met spots?

Spots geven dan misschien wel een unieke sfeer aan de badkamer, maar als ze bijvoorbeeld boven het bad worden geplaatst zijn ze eerder een storend element dan een aangenaam: als je in het bad ligt krijg je namelijk de hele tijd het felle licht in je ogen. Ook boven het toilet kies je beter niet voor dergelijke verlichting. Als de mogelijkheden echter beperkt zijn, kies dan een spot met diffuus glas om het licht te breken.

LED verlichting

De LED-technologie is de laatste jaren alleen maar populairder geworden, ook voor gebruik in de badkamer. Nu heb je geen glasvezel meer nodig om de illusie van sterren op het plafond te verkrijgen, want LED’s hebben precies dat effect. LED verlichting is ideaal als je verspreide verlichting in de badkamer wil aanbrengen, zonder daarvoor al te veel te moeten betalen. Ook hier kunnen verschillende schakelaars geplaatst worden voor de delen van de badkamer.badkameraccessoires

Meer zen in bad

Wellness hoef je niet langer meer ver te zoeken, want dankzij de juiste verlichting creëer je je eigen spa-atmosfeer in de badkamer. Een rustige verlichting is belangrijk voor een ontspannende douche of een relaxerend bad. Vroeger werden vooral RGB-systemen toegepast om verschillende kleuren te verkrijgen, maar tegenwoordig zijn subtielere tinten van eenzelfde kleur meer in trek – bijvoorbeeld een combinatie van warm wit, zuiver wit en licht oranje.

Meerdere lichtpunten

Meerdere lichtpunten plaatsen is tenslotte een goed idee om een gelijke lichtverdeling te verzekeren – in plaats van één centraal licht in het midden van de badkamer. Je kiest beter voor bijvoorbeeld 3 lichten van 20 watt van eentje van 50 watt voor een aangenamere sfeer.