Je wist vast niet dat 20% van je gasverbruik op gaat aan warm water in de badkamer of in de keuken. Dat terwijl je er juist heel makkelijk op kan besparen zonder dat je daar ingrijpende maatregelen voor moet treffen. Besparen is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar zo help je ook het milieu een handje.

De waterbesparende douchekop

Ze zijn in allerlei maten en prijzen verkrijgbaar: de waterbesparende douchekop. In alle grote bouwmarkten kan je ze vinden en ze zijn makkelijk te installeren op de slang. De naam zegt het al; deze douchekop zorgt dat er geen water verspild wordt tijdens het douchen. Ze laten namelijk maximaal 7 liter water per minuut door. Dat lijkt veel, maar niet als je weet dat een standaarddouche maximaal 11,5 liter per minuut doorlaat en een comfort douche 17,3 liter. Een kleine aanpassing met een groots resultaat.

douchekop ontkalken

Stap over naar een andere energieleverancier

Veel mensen denken bij energieleveranciers alleen aan stroom voor huishoudelijke apparaten en gas waarmee we koken. Maar water wordt ook verwarmd door gas. Als je dus overstapt naar een goedkopere energieleverancier bespaar je ook op je waterkosten. Vergelijk energietarieven op een makkelijke manier met een energievergelijker als EasySwitch.nl. Je ziet in één oogopslag welke energieleverancier het beste aanbod heeft voor jou.

Temperatuur boiler naar beneden

Als je een boiler in je huis hebt kan je zelf de temperatuur instellen. Je kan die temperatuur dus een paar graden naar beneden doen, dan hoeft de boiler minder verwarmd te worden. Let er wel op dat je de temperatuur niet lager dan 60 graden zet, want dan loop je risico op legionella.

Eén minuut korter douchen

Een van de meest eenvoudige manieren is korter douchen. Voor echte doucheliefhebbers kan een douche niet lang genoeg duren, maar met één minuutje minder douchen bespaar je al heel veel water. Ook je gasverbruik gaat hiermee naar beneden, want er hoeft minder water opgewarmd te worden.

Deze vier eenvoudige handigheidjes helpen je al een eindje op weg en dat zonder dat je leven daarvoor hoeft te veranderen. Een waterbesparende douchekop is zo gekocht en overstappen van energie is zo gebeurd. Alle kleine beetjes helpen.