Kalkaanslag in de douche: hoe voorkom je het?

Weinig is zo heerlijk dan na een lange, drukke en vermoeiende dag eventjes de douche inspringen en het warm, stromend water over je lijf laten lopen: eventjes volledig ontstressen met een welverdiende douche. We houden er allemaal wel van. Ontzettend vervelend is het dan ook als je na verloop van tijd tot de conclusie komt dat de douche en bij uitbreiding de hele badkamer tekenen van kalkaanslag vertoont. Kalk: de eeuwige vijand van alles wat met water te maken heeft lijkt dan ook soms onontkoombaar. Nochtans zijn er wel degelijk enkele zaken die ook jij kan doen, waarmee je kalkaanslag in de douche voorkomen kan. Waarmee je zelfs in het algemeen kalkaanslag voorkomen kan.

Wat is kalk?

Een hele korte opfrissing voor wie het alweer vergeten is. Kalk is het overblijfsel van water dat zich aanhecht aan de oppervlakte van waar dat water zich bevind. Kalk kan je dus verwachten op zowat elke plek en in elk toestel dat frequent in aanraking komt met water.

Kalkaanslag voorkomen

Gezien kalk het overblijfsel is van aanhechtend water spreekt het voor zich dat de meest doeltreffende manier om kalkaanslag te voorkomen het verwijderen van dat water is. In een badkamer betekent dat zoveel als na gebruik er altijd goed op te letten dat deze zo droog mogelijk achterblijft. Een werk dat zeker in de douche al eens een hele klus kan zijn en waar je niet per se meteen weet hoe eraan te beginnen.

Kalkaanslag in de douche voorkomen

Een eerste goede raad om jouw douche voor de volledige levensduur kalkvrij te houden is om jezelf te trakteren op de aankoop van een kleine watertrekker. Zeker bij douches met een glaswand is het aan te raden na elk gebruik een minuutje te nemen en met de watertrekker het water te verwijderen van de wanden. Na dit te doen nog even handdoekdroog wrijven en je bent er al voor 90% in geslaagd kalkaanslag te voorkomen. Daarbij nog een echt Tante Kaat-middeltje: wrijf de oppervlakte in met spoelglans voor de vaatwasser. Dit zorgt ervoor dat de aanhechting zo goed als geen kans krijgt en kalkaanslag voorkomen wordt.

De waterontharder

Natuurlijk zijn er altijd lastige plekjes en hoeken waar je met de watertrekker niet aan kan geraken. Natuurlijk zijn er ook momenten dat je snel moet zijn of gewoon de hele opkuis weer vergeet. Een goed idee is het dan ook om een waterontharder te installeren die zorgt voor kalkvrij water. Dankzij de hulp van de waterontharder moet je eigenlijk zelfs die hele opkuis niet meer doen: kalk is niet alleen voorkomen maar echt vernietigd.

De douchekop ontkalken

Tenzij je werkt met een waterontharder is het schier onmogelijk een doucehkop te vrijwaren van aankalking. Die gaatjes zijn simpelweg te klein om consequent droog te kunnen krijgen. Eens de kalk duidelijk op de douchekop zichtbaar is kan je gelukkig vrij gemakkelijk deze weer ontkalken. Zo kan je gespecialiseerde ontkalkmiddelen gebruiken maar dat hoeft zelfs niet per se. Schoonmaakazijn is even doeltreffend en bovendien beter voor de portefeuille. Om de douchekop te ontkalken, draai je de doucekop los en leg hem in een bakje met het middel dat je gebruikt. Bij schoonmaakazijn een bakje met 2/3de azijn en 1/3de water. Laat deze een paar uur weken en vervolgens goed spoelen. En dat is het: de douchekop is volledig ontkalkt! Gebruik je een professioneel ontkalkingsmiddel? Dan is een kwartiertje weken al ruim voldoende.

Zo, nu je weet hoe kalkaanslag voorkomen kan worden is er geen enkel excuus meer om het ooit nog te laten gebeuren!