VEILIGHEID VOOR ALLES

Dat geldt zeker voor de badkamer.In veel badkamers is namelijk geen daglichttoetreding, waardoor een goede verlichting noodzakelijk is. Zeker als je met je natte voeten uit bad of uit de douche stapt; is het belangrijk dat je goed zicht hebt. Goede verlichting is echter niet alleen van belang voor de veiligheid, maar bepaalt ook in hoge mate de sfeer in de badkamer.

SOORTEN LICHT

Licht (in de badkamer) heeft trouwens ook invloed op je lichaam. Met heldere lampen die het daglicht benaderen, komt het lichaam ´s morgens beter op gang, terwijl het lichaam ´s avonds juist beter met warm zacht licht zal ontspannen, waardoor je beter in slaap kunt komen. Er zijn diverse soorten lichtbronnen op de markt, van halogeen spot , energiezuinige spaarlamp tot Led tl buis. Let bij het kopen ervan wel op de zogenaamde IP-waarde (zie verderop).

ORIENTATIEVERLICHTING

Wanneer je ´s nachts op de badkamer moet zijn, is felle verlichting niet fijn. Felle verlichting kan je verblinden en zal je teveel laten ontwaken. Ideaal is dan de zogenaamde oriëntatieverlichting. Zo kun je de lichtschakelaar gemakkelijk vinden. Heb je al eens aan een WC met ledverlichting gedacht? Of aan het aanbrengen van lichtstrips onder het bad? Er zijn ook kranen met verlichting verkrijgbaar.
Door de zogenaamde slimme verlichting is er heel veel mogelijk, maar je kunt ook voor een dimmer kiezen. Denk er dan wel aan dat de lampen die je aanschaft ook dimbaar zijn.
Zo kun je na een nachtelijk bezoek aan de badkamer snel weer lekker verder slapen.

SPIEGELTJE AAN DE WAND

De verlichting boven je spiegel moet warm wit zijn. Zo kun je je prima opmaken, je haren föhnen of scheren. Er zijn natuurlijk ook spiegels verkrijgbaar met ingebouwde verlichting. Er zijn ook speciale make-up spiegels met ingebouwde verlichting te koop.

NATTIGHEID

In een badkamer wordt uiteraard gedoucht en gebadderd. Houd er rekening mee dat, wanneer je verlichting aanschaft die boven je douche, bad of wastafel wordt geplaatst, deze aan bepaalde normen moet voldoen. Door de Europese Unie zijn er voor badkamerlampen strenge veiligheidsregels opgesteld. Op de lampen vind je dan ook een IP-waarde. Hoe dichter de lamp in de buurt van het water wordt geïnstalleerd of zich bevind, hoe hoger deze waarde moet zijn.

IP65 -> bescherming tegen waterstralen
IP54 -> stofvrij en spatwaterdicht
IP44 -> spatwaterdicht
IP21 -> bescherming tegen waterstralen