In de badkamer worden apparaten als een föhn of een stijltang gebruikt. Ook heb je verlichting nodig in je badkamer. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je op moet letten als je schakelmateriaal gaat plaatsen in de badkamer. Het is natuurlijk een ruimte waar je veel te maken hebt met vocht. Voor het aanleggen van schakelmateriaal zijn een aantal regels en het schakelmateriaal zelf moet ook aan bepaalde eisen voldoen.

Welke soorten schakelmateriaal zijn er?

Het aanbod schakelmateriaal groeit nog steeds. Er worden nieuwe stijlen ontwikkeld en er komen nieuwe kleuren bij. Dit komt omdat schakelmateriaal steeds meer een stijlelement begint te worden. Het wordt onderdeel van je interieur. Een aantal kleuren waar je tegenwoordig uit kan kiezen zijn: wit (glanzend of mat), zwart, antraciet of edelstaal. Naast de kleur kun je dus ook kiezen voor een stijl die bij jou past. Dit kan strak zijn of wat meer ronde vormen. Sommige lijnen bevatten zelfs helemaal ronde vormen. 

Verschillende zones in de badkamer

De badkamer is ingedeeld in verschillende zones met betrekking tot het gebruik van elektra. De zones die hieronder beschreven worden gelden voor een badkamer in een woning met aardlekschakelaar in de groepenkast.

  • Zone 0: Dit is de directe omgeving van de douchebak of het bad. Hier mogen geen elektrische apparatuur en lampen worden geplaatst. Uitzondering: lampjes die voldoen aan IPX8 mogen wel.
  • Zone 1: Dit is de ruimte boven het bad en boven de douchebak. Douchekop zonder douche cabine? Dan is het de ruimte in een straal van 1,2 meter rondom de douchekop. In deze zone mogen alleen elektrische apparatuur en lampen geplaatst worden met een wisselspanning van maximaal 12 volt. Ze moeten ook voldoen aan beschermingsgraad IPX5.
  • Zone 2: Dit is de ruimte van 0 tot 60 centimeter naast de douchecabine of het bad. Douchekop zonder douche cabine? Dan is er geen zone 2. In deze zone mag je alleen elektrische apparaten gebruiken die minimaal voldoen aan IPX4 en klasse I, II of III.
  • Zone 3: Dit is de ruimte vanaf 60 centimeter naast de douchecabine of het bad tot aan 3 meter hier vanaf. Hier mogen wel schakelaars en geaarde stopcontacten komen. Deze moeten dan wel achter een aardlekschakelaar staan. Je mag hier ook verlichting plaatsen met een lagere beschermingsgraad dan IPX4. De lampen moeten dan wel van klassen I, II of III zijn. In de rest van de badkamer mag je apparaten gebruiken die voorzien zijn van randaarde. 

Is opbouw schakelmateriaal voldoende voor in de badkamer?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het afhankelijk van de locatie in de badkamer welk soort materiaal je mag plaatsen. “Gewoon” opbouw schakelmateriaal is dus niet altijd voldoende. Bekijk van tevoren wat je op welke plek gaat plaatsen en aan welke veiligheidseisen dit dan moet voldoen. Zo creëer je een badkamer waar je veilig kunt ontspannen.