Tijdens het douchen of wanneer je ontspannend in bad gaat liggen, komt er veel waterdamp in de badkamer vrij. Vocht wat in de badkamer blijft hangen is niet gezond voor de gezondheid, alsmede is het slecht voor de plafonds, wanden en vloeren van de badkamer. Langdurig vocht kan zorgen voor vochtplekken op de wanden en het plafond en als er blijvend niet voldoende wordt geventileerd, zal schimmel de kans krijgen om in de materialen te trekken. Schimmel kan klachten geven aan de luchtwegen en er kunnen allergische klachten ontstaan. Hardnekkige schimmel kan zelfs in de constructie trekken, zodat je zelfs delen van de constructie moet vervangen. Een ventilerende badkamer is daarom belangrijk.

Waarom is afzuiging badkamer zo belangrijk?

Een badkamer ventilator zorgt ervoor dat vochtige lucht wordt afgevoerd en dat je een gezonde vochtigheidsbalans in je badkamer houdt. Natuurlijk zal de badkamer vochtig worden tijdens het douchen, maar als vocht direct naar buiten wordt afgevoerd, zul je geen gevolgen ondervinden van vochtplekken, schimmels en afbladderend verf. Het je een mechanische afzuiging badkamer? Dan wordt niet alleen de vochtige lucht afgevoerd, maar wordt er ook frisse lucht van buiten de badkamer in gelaten. Hierdoor heb je altijd een frisse badkamer.

Soorten badkamer ventilatoren en afzuigingssystemen

Je kunt een ventilerende badkamer zo uitgebreid mogelijk maken als je wilt. Daarbij heb je grofweg de keuze uit drie soorten afzuiging badkamer. Een standaard badkamer ventilator heeft alleen een aan en uit functie. Je zet hem aan en als je denkt dat het vocht uit je badkamer is verdwenen kun je hem uitzetten. Deze methode is niet zo nauwkeurig, tenzij je ook daadwerkelijk een hygrometer in badkamer hangt om de luchtvochtigheid te controleren. Je kunt ook kiezen voor een ventilator met een timer. Zodra iemand de badkamer binnenkomt zal de ventilator aangaan. Meestal blijft de ventilator nog enkele minuten lopen, zodra iemand de badkamer verlaten heeft. En dan is er nog de mechanische afzuiging badkamer. Dit is de beste methode. De ventilator zal dan automatisch aanslaan als de luchtvochtigheid boven een bepaald niveau komt. Pas wanneer de gewenste luchtvochtigheid is bereikt zal de ventilator zich weer uitschakelen.

Wat kun je zelf doen voor betere ventilatie in je badkamer?

Help je afzuiging badkamer, door bijvoorbeeld niet langdurig vochtige handdoeken in de badkamerruimte te laten liggen. Dit zorgt alleen maar voor meer luchtvochtigheid. Plaats ventilatoren ook op strategische plekken, zoals boven een douche of een bad en maak zeer regelmatig de ventilatoren schoon. Zo blijft de ventilator zijn werk goed doen en loopt deze niet snel vast.