Houten vloeren in huis zijn niet voor niets zo populair. Hout is een natuurlijk materiaal dat voor sfeer kan zorgen. Het zorgt ervoor dat ruimtes een warme en gezellige uitstraling krijgen en je hebt veel keuze uit verschillende houtsoorten, maar ook houten vloersoorten. Een ruimte waar een houten vloer meestal niet gelegd wordt is de badkamer. De belangrijkste reden hiervoor is dat vocht en hout niet goed samen gaan. Toch is het plaatsen van een hout vloer in badkamer het overwegen waard.

Waarom wel kiezen voor een houten badkamervloer?

De reden om wel voor een houten vloer in badkamer te kiezen is dezelfde reden als je voor een houten vloer in andere ruimtes in je huis kiest. Namelijk voor in de badkamer zal een houten vloer een warme en sfeervolle uitstraling geven. Vooral in een badkamer dat als een ontspannende ruimte dient, zal bijvoorbeeld een mooie massief houten badkamervloer absoluut een aanvulling zijn. Daarbij kun je kiezen uit alle kleurschakelingen en is een houten vloer zeer goed te combineren met tegelwanden.

En hoe zit dat met vocht en je houten vloer?

Maar hoe mooie een houten vloer in badkamer ook staat, het probleem is dat de badkamer dikwijls zeer vochtig kan zijn. Daarbij kan zelfs veel water op de vloer terechtkomen. De badkamer staat ook bloot aan veel temperatuurwisselingen. Tijdens het douchen zal het warme vocht de badkamer opwarmen. Aangezien een houten vloer een natuurproduct is dat voortdurend werkt, zal het bij warme gaan uitzetten. Bij het plaatsen van een houten vloer moet je hier daarom specifieke aandacht aan besteden. Zorg ervoor dat de vloerplanken de ruimte krijgen om te krimpen en uit te zetten. Besteed ook veel aandacht aan de randen. Hier kan vaak vocht blijven staan en dat is niet bevorderlijk voor het hout. Verder is het een vereiste dat je kiest voor een houten badkamervloer dat is geïmpregneerd of is voorzien van een waterdichte lak. En onderhoud de vloer ook zeer regelmatig, door de vloer te schuren en opnieuw te lakken. Kies ook voor een massief houten badkamervloer. Massief hout is het beste tegen vocht bestand.

Droge en natte zones

Je kunt er ook voor kiezen om je badkamervloer in te delen in droge en natte zones. In de droge zones kun je zonder problemen een houten vloer plaatsen. In de natte zones, zoals rondom de douche en bad plaats je een tegelvloer. Aangezien hout en tegels een goede combinatie is, zal dit ook zeer fraai staan. Schenk wel bijzondere aandacht aan de overgang tussen de houten vloer en de tegelvloer, zodat dit goed waterdicht overloopt.