Een basic badkamer heb je voor gemiddeld € 5000 maar voor een design badkamer betaal je al snel € 10.000 of meer. Geld lenen voor een verbouwing? Met de historisch lage rente is dit interessant maar het blijft wel opletten waar je geld leent. Leningen vergelijken kan je al snel enkele tientjes per maand schelen. 

De totale kosten van een badkamer

Vroeg of laat is de badkamer aan vervanging toe. Wat de totale kosten voor renovatie zijn hangt een beetje van de materiaalkeuze af. Maar ook van de grootte van de badkamer: het maakt veel verschil of de badkamer 9 m² of 18 m² is. Luxe speelt natuurlijk ook een rol, niet alleen met betrekking dat het badmeubilair maar ook betegeling, verlichting en inrichting.

Tegenwoordig zijn de kosten voor een nieuwe badkamer online opvraagbaar. Gemiddeld betalen mensen tussen de € 5000 en € 7500, dit is inclusief montage en materiaal. Voor een luxe badkamer houd je rekening met een prijs tussen € 10.000 en € 20.000.

Geld lenen voor een badkamer doe je niet zomaar

Wie naar een badkamerspecialist gaat krijgt vaak financieringsmogelijkheden aangeboden. Een badkamer kopen en via de dealer een financiering regelen: hoe makkelijk is dat? Natuurlijk is dit de makkelijkste weg maar vaak ook de duurste optie. Maximale rentes tot 14% zijn meer regel dan uitzondering.

Becam laat zien dat geld lenen voor een verbouwing of badkamer veel goedkoper kan. Met de historisch lage rente van 3,6% scheelt het op de eindstreep ontzettend veel geld. Van die besparing is het mogelijk om ook het toilet te verbouwen. Dat zijn toch twee vliegen in één klap!

Persoonlijke lening met vaste rente en looptijd

De meest voordelige lening is de persoonlijke lening. Deze kenmerkt zich door een vaste rente en looptijd waarbij ook het maandbedrag hetzelfde blijft. Bij de persoonlijke lening ontvang je het geldbedrag in één keer op de rekening. Dit biedt de mogelijkheid om de verkoper maar ook de eventuele monteur te betalen op een moment dat het uitkomt. 

Na het afsluiten van de persoonlijke lening betaal je deze in maandelijkse termijnen terug. Het fijne aan deze leenvormen is dat je tussentijds boetevrij mag aflossen. Je zal maar een werkbonus, een erfenis of een winstuitkering ontvangen. Dit kan goed gebruikt worden voor het omlaag brengen van de lening.

Doorlopend krediet voor de badkamer

Voor verbouwingen wordt ook wel gebruik gemaakt van het doorlopend krediet. Deze leenvormen is vooral praktisch wanneer de verbouwing lang gaat duren of wanneer er later aanpassingen nodig zijn. Bij het doorlopend krediet is het namelijk mogelijk om afgeloste bedragen opnieuw op te nemen. Dit zorgt voor extra financiële ruimte voor nu en later.

De rente van een doorlopend krediet is hoger dan bij de persoonlijke lening. Zowel de rente als looptijd zijn variabel, toch blijven de maandlasten gelijk. Houd er rekening mee dat een doorlopend krediet maximaal 15 jaar door mag lopen, hierna stopt deze.

Flitslening alleen voor kleine aanpassingen

Een verbouwing van de badkamer kost al snel enkele duizenden euro’s. Een flitslening (minikrediet) is hier niet geschikt voor. Maar wel wanneer er iets kleins in de badkamer stukgaat en dit snel vervangen moet worden. Met de minilening leen je maximaal € 1000 of € 1500. Dit moet je wel binnen ongeveer twee maanden terugbetalen.

Alles nog eens op een rij:

  • Een nieuwe badkamer kost tussen de € 5000 (basic) en € 20.000 (luxe)
  • Lenen bij de badkamerdealer is erg duur
  • Een persoonlijke lening heeft de laagste rente
  • Het doorlopend krediet is geschikt voor langdurige verbouwingen