Tanden poetsen, douchen, badderen en naar het toilet gaan; we komen best vaak in de badkamer. Helaas laten al die activiteiten wel hun sporen na, zoals tandpasta-spetters op je spiegel, kalkaanslag op je douchewand en haren in het doucheputje. Het is dus zaak om je badkamer regelmatig schoon te maken.

Weer iets om toe te voegen aan m’n to-do-lijst zal je misschien denken. Die inboedelverzekering vergelijken kwam je ook al niet aan toe, terwijl je weet dat het niet zoveel tijd kost en je waarschijnlijk geld gaat besparen. Maar met deze vijf tips ben je zo klaar met schoonmaken en houd je bovendien nog tijd over om die verzekering even te regelen.

1. Droog douche of bad na gebruik

Om kalkaanslag te voorkomen kun je het beste na iedere douchebeurt of baddersessie de kranen, douchewand en/of badkuip droogmaken met een oude handdoek en een trekker. Eventueel kun je ook gebruik maken van een antikalk coating, die je sanitair tot wel zes maanden lang kalkvrij houdt.

2. Een blinkende wc-pot

Ook in je toilet kun je last hebben van kalkaanslag. Wanneer de aanslag zich onder water bevindt, kun je een vaatwastablet of een glas cola in de pot gooien en dit een nachtje zo laten staan. ’s Ochtends nog even schrobben en de kalkaanslag is als sneeuw voor de zon verdwenen. Voor een snelle schoonmaakbeurt van het toilet zijn vochtige hygiënische doekjes heel handig.

3. Frisse voegen

Zijn de voegen in je badkamer een beetje smoezelig geworden door vervelende schimmels? Geen paniek! Je lost dit supersnel op met een speciale voegenstift of schimmelvreter. Je bent iets langer bezig met bleekmiddel en een oude tandenborstel, maar het geeft wel hetzelfde resultaat. En je voorkomt dit probleem met tip 1. 

4. Stralende tegels

Door de condens die ontstaat tijdens het douchen kunnen je tegels er nogal dof uit gaan zien. Je kunt condensatie verminderen door je badkamer goed te ventileren. Zet bijvoorbeeld een raam open, of investeer in een goede afzuiginstallatie. Je tegels maak je snel weer glanzend door een spuitfles te vullen met schoonmaakazijn en hier de tegels mee in te spuiten. Laat dit een half uurtje intrekken en neem vervolgens de tegels af met een zachte spons. 

5. Schone vloer

Op de badkamervloer belanden nogal wat haren en pluisjes. Zeker op een lichte vloer geeft dit al snel een onfrisse indruk. Natuurlijk kun je de stofzuiger tevoorschijn halen, maar als je een keertje geen zin hebt in dat gedoe, maak dan gebruik van een vloerwisser met statische stofdoekjes. Haartjes en pluisjes blijven hieraan hangen en je vloer is binnen no-time weer schoon.