Een houten vloer is de natuurlijkste vloerbedekking die je kunt bedenken. Het is al eeuwenoud en toch nog steeds heel modern. Houten vloerdelen zijn gezaagde planken uit één stuk hout vaak voorzien van een mes en groef verbinding. Aan de onderkant zie je lengte vrezen die voorkomen dat de planken kromtrekken. Dit kan van verschillende houtsoorten zijn, maar de meest verkochte houten vloeren zijn van eiken of grenen. Beide houtsoorten komen uit de duurzame bosbouw van Europa. In deze blog vertel ik meer over de varianten houten vloeren.

Waarom kies je voor een massieve houten vloer?

Houten vloeren hebben de natuurlijke uitstraling, geven comfort en warmte. Daarnaast is een houten vloer duurzaam, vaak gaan ze een leven lang mee. Nadat de vloeren na jaren lelijk is geworden kan je door de vloer te schuren weer een hele nieuwe vloer creëren. Na het schuren kan de vloer opnieuw weer worden afgewerkt met de oude behandeling of juist eens een heel andere kleur. Dit kan natuurlijk verschillende keren gedaan worden. Hierdoor vind je houten vloeren in veel in bijvoorbeeld winkels kantoren en horeca.

Patroonvloeren

We kennen allemaal de planken houten vloeren. Maar ook klassiekers als een visgraat vloer of Hongaarse punt zijn weer helemaal van deze tijd. Ook dit zijn massieve houten vloeren, dus duurzaam. De moderne visgraat vloer zie je nu veel met een bredere en langere plank. Daarnaast passen de rustieke varianten eigenlijk in elk modern interieur, van landelijk tot stoer en strak modern. De visgraat vloer zorgt voor een luxe finishing touch in elke ruimte. Wil je de rustig ogende variant kies dan voor de Hongaarse punt. Een patroonvloer is eigenlijk een vloer die je het beste kunt laten leggen door een ervaren parketteur. 

Het karakter van de houten vloer

Elk houtsoort heeft zijn eigen kenmerken wat betreft houttekening en noesten en kleur. Een houten vloer, zoals de eiken vloer heeft dus ook deze kenmerken. De planken waaruit een vloer bestaan zijn voorgesorteerd. Dit gebeurt op kwaliteit, dus aantal noesten met nerven, maar kan ook op kleur. Uit specifieke delen worden de select vloeren gehaald, allemaal noest arme planken met ongeveer dezelfde kleur. De rustieke vloeren bevatten planken met noesten en met lichte kleurverschillen. Zie je een robuuste eiken vloer, dan zie je de natuur in zijn puurste vorm, met kleurverschillen, noesten en eventueel scheurtjes. Zo zie je met elke samengestelde vloer, kun je een eigen stijl creëren. Dit kan nog benadrukt worden door een eiken vloer te behandelen en af te werken met een was olie op kleur. 

Waar koop je een houten vloer?

Ben je van plan om een mooie massieve houten vloer te kopen, ga dan naar een speciaal bedrijf. Deze mensen hebben verstand van zaken. Je koopt een vloer voor het leven, dus daar mag je ook wat van verwachten. Ga je bijvoorbeeld naar Bebo parket, dan ben je bij een bedrijf dat deze vloeren zelf inkoopt, behandeld en afwerkt. Alles wordt dus in eigen beheer gedaan. Daarnaast kies je hier uit een groot assortiment, zodat er altijd wel een droomvloer voor jou bij zit. Naast kant en klare vloeren vind je hier bovendien onbehandelde vloeren die je helemaal naar wens kunt laten behandelen en afwerken. Zo koop je dus een unieke vloer voor je woning. De ervaren verkopers kunnen je hier uiteraard bij helpen.