Zelf plaatsen van een glazen douchewand

Een douchewand, specifiek een glazen douchewand, kun je prima zelf plaatsen. Als je een beetje een handige doe-het-zelver bent, hoef je voor dit soort badkamer verbouwingen geen klussenbedrijf of professional in te schakelen. Met het stappenplan hieronder kun je aan de slag en is jouw glazen douchewand binnen no time geïnstalleerd in de badkamer.

1. Alles goed afmeten en muurprofiel bevestigen

Voordat je met de klus begint is het belangrijk om alles goed op te meten. De eventueel aanwezige douchebak kun je het beste afdekken met doeken, zodat deze niet beschadigd kan raken. Teken met een potlood de plekken af waar het bevestigingsmateriaal voor het muurprofiel geplaatst moet worden. Als alles loodrecht en waterpas is afgemeten, moeten de muur profielen, die bedoeld zijn als bevestiging voor de glazen douchewand geplaatst worden. Zet bij het boren van gaatje een veiligheidsbril op om beschermd te zijn tegen rondvliegende tegelstukjes. Stop de pluggen in de gaten en tik deze aan met een rubberen hamer. Hierna kun je het muurprofiel aanbrengen op de badkamermuur.

2. De glaswand en douchedeur plaatsen

Hierna plaats je de glazen douchewand in het profiel dat zojuist aan de badkamerwand is bevestigd. Het is verstandig om dit met twee personen te doen, omdat glazen douchewanden niet altijd even licht zijn. Mocht je een douchebak hebben, dan kun je die natuurlijk gebruiken als ondersteuning voor het glas, om het even op te laten rusten. Doe dit echter niet op één punt, want dan kan het glaswerk beschadigd raken! Mocht jouw glazen douchewand over een deur beschikken, dan kun je vervolgens de profielen voor de deur aanbrengen. Boor hiervoor de gaten met plug erin, plaats de steunen en daarna kan de glazen deur opgehangen worden. Hang de deur met z’n tweeën op en start het ophangen met het onderste scharnier. Belangrijk is hierbij dat er minimaal 7 millimeter ruimte aanwezig is tussen de deur en het tussenstuk richting de muur: zo kan de deur ook open!

3. Afwerking met klem pezen en afsluitstrips

Plaats aan de binnenzijde van de glazen douchewand klem pezen, om het glas stevig vast te zetten. Daarna kun je de afdichtstrips aanbrengen, zodat de douchecabine goed waterdicht wordt en stabieler wordt. Op deze manier beschik je over een sterke, comfortabele douchecabine, die ook nog eens veilig is om te gebruiken.

4. Het afkitten van de glazen douchewand

Ten slotte is het tijd voor het afkitten van de glazen douchewand. Doe dit met een goed vochtbestendig kitmiddel, zoals Den Braven kit. Kies voor een transparante sanitairkit, die je aan de buitenkant van de glazen doucheruimte aanbrengt. Door te kiezen voor doorzichtige kit, houd je de douche visueel mooi omdat de kit afwerking niet zichtbaar is. Na een dag drogen is het kit voldoende opgedroogd en kan de douche, nadat deze grondig gereinigd is, in gebruik genomen.