Voorkom problemen door veilig douchen

“Voorkomen is beter dan genezen”, zo luidt een bekend Nederlands spreekwoord. Dit geldt zeker voor de ongelukjes die plaatsvinden in en om het huis en die, zoals u waarschijnlijk weet, verantwoordelijk zijn voor een indrukwekkend deel van de letsels die mensen vandaag de dag oplopen. Veel van dergelijke ongevallen hadden voorkomen kunnen worden door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Ook in onze douche en badkamer, een plek die we dagelijks gebruiken, liggen de gevaren op de loer. Als u maatregelen neemt die veilig douchen in uw woning mogelijk maken, verkleint u de kans op dit soort alledaagse ongelukjes aanzienlijk!

Dagelijks ritueel

Douchen is tegenwoordig voor bijna iedereen een dagelijks terugkerend en prettig ritueel. Het is een goed begin van de dag, om lekker onder de regendouche wakker te worden, maar werkt ook uitstekend als ontspannen afsluiting van een lange, drukke dag. Daarnaast gebruiken we de douche ook als we ons bijvoorbeeld na het sporten weer op willen frissen. Al met al gebruiken we de ruimte waarin we douchen dus behoorlijk intensief en kunnen we ons geen leven zonder douche meer voorstellen. Maar hebben we het daarbij ook over veilig douchen? Wellicht hebt u nog nooit bij deze vraag stilgestaan; u beschouwt uw dagelijkse douchebeurt immers vooral als een aangenaam moment voor uzelf. Toch is het verstandig om eens te kijken of uw badkamer wel is ingericht voor veilig douchen. Zeker in een natte ruimte als de badkamer liggen de nodige gevaren op de loer!

Veilig douchen is altijd beter

Om uw dagelijkse doucherituelen veiliger te maken, kunt u verschillende maatregelen treffen. Het gaat hierbij deels over eenvoudige ingrepen die u makkelijk zelf kunt toepassen. Zo is het aanschaffen en in gebruik nemen van een antislipmat uiteraard kinderlijk eenvoudig. Toch kan een dergelijke kleine ingreep het gevaar om uit te glijden op gladde oppervlakken inperken, wat veilig douchen alweer een stuk dichterbij brengt. Op gebroken botten zit immers niemand te wachten! Naast deze snel te realiseren maatregel, is er ook een aantal wat ingrijpendere oplossingen dat zeker de moeite van het overwegen waard is. Ga je zelf een inloopdouche maken of laat je een douchecabine installeren, dan zijn er verschillende maatregelen die beide mogelijkheden veiliger kunnen maken. Zo kan ook het (laten) aanbrengen van een speciale antislipvloer (alleen in de douchebak of in de gehele badkamer) bijdragen aan veilig douchen. Voor een antislip-douchebak wordt speciaal materiaal gebruikt, dat stroever wordt naarmate het oppervlak natter wordt.

thermostaatkraan

Houd de temperatuur onder controle

In de categorie van de ongelukjes in en om het huis vormt ook verbranding van de huid een belangrijk risico. Hebt u in uw douche nog geen thermostaatkraan met vergrendelknop? Zeker als uw huishouden kinderen telt, is het (laten) installeren van een dergelijke kraan een grote stap richting veilig douchen! Maar ook als u geen (jonge) kinderen hebt, is de keuze voor deze kraan een goede zet. Met een thermostaatkraan zult u nooit meer onaangenaam verrast worden door water dat veel te heet is. Los van de gevaarlijke aspecten van een kraan zonder thermostaat, is het bovendien veel comfortabeler douchen als u altijd meteen de juiste watertemperatuur te pakken hebt. Met een thermostaatkraan met vergrendelknop voorkomt u ongelukken met heet water, die kunnen leiden tot uiterst vervelende verwondingen. Zoals we we al zeiden: voorkomen is beter dan genezen. Kom dus vandaag nog in actie en zorg ervoor dat uw dagelijkse doucheritueel niet alleen zo comfortabel mogelijk, maar ook zo veilig mogelijk wordt!