Bij het aanleggen van een nieuwe badkamer kom je voor veel keuzes te staan: welke tegels, een bad of misschien toch een ruime inloopdouche. En wat voor verlichting leg je aan? In oudere badkamers zie je vaak een tl-buis of een ouderwetse bol met een gloeilamp erin. Als je met de tijd mee wil gaan, is ledverlichting badkamer een goede optie.

Sfeervol ontspannen

De badkamer is bij uitstek de plaats om na een dag hard werken te ontspannen door te genieten van een heerlijk warme douche- of baddersessie. Je wil daarom dat je badkamer een prettige sfeer uitstraalt waar je je optimaal bij kunt ontspannen. Omdat ledverlichting badkamer op zoveel verschillende manieren en plaatsen toepasbaar is, is het makkelijk om de badkamer op en top te personaliseren.

ledverlichting badkamer

Voordelen van ledverlichting badkamer

Ledverlichting heeft veel voordelen. De voordelen van ledverlichting badkamer op een rij:

  • Energiezuinig: ledlampen zijn zuinig in het verbruik. Je bespaart al snel 80% energie in vergelijking met gloeilampen. Ook de besparing ten opzichte van spaarlampen is groot. Niet alleen je portemonnee, maar ook het milieu is hierbij gebaat.
  • Levensduur: de levensduur van ledverlichting is langer dan die van spaar- en gloeilampen. Wat een ledlamp meer kost in de aanschaf, verdient hij snel terug door zijn zuinige verbruik en lange levensloop.
  • Warm licht: veel mensen hebben bij ledverlichting het idee dat het ongezellig en kil, blauw of wit licht geeft. In het begin, toen ledverlichting net in opkomst kwam, was dit ook zo. Tegenwoordig is dit echter totaal niet meer aan de orde. Goede ledverlichting geeft meer sfeer aan een ruimte dan tl-lampen en spaarlampen.
  • Direct vol licht: waar een spaarlamp een behoorlijke tijd nodig heeft om op vol vermogen te komen, is de ledlamp meteen op volle sterkte zodra deze wordt ingeschakeld.
  • Wordt niet heet: dit is een groot voordeel, zeker voor ledverlichting badkamer. Doordat de lampen niet opwarmen, is ledverlichting heel geschikt om te verwerken in bijvoorbeeld de vloer of de badkuip. Je hoeft niet bang te zijn voor blaren op je voeten of billen. Een bijkomend groot voordeel is dat het brandgevaar met ledverlichting stukken lager is dan met andersoortige verlichting.
  • Diversiteit: ledverlichting is te krijgen in alle soorten en maten. Voor ieder armatuur is een passende ledlamp te vinden.
  • Flikkert niet: bij een tl-lamp die bijna aan het eind van zijn leven is, kun je het goed zien. De lamp flikkert. Dat geldt ook voor spaarlampen. Normaal gesproken zie je dit niet met het blote oog, maar verlichting die niet flikkert, is onbewust rustgevender.

Verschillende functies

Ledverlichting badkamer kan aangelegd worden op verschillende manieren voor meerdere doeleinden.

  • Algemene lichtbron: als je de badkamer binnenkomt en de lichtschakelaar omzet, gaat er een licht branden die de badkamer in zijn geheel verlicht.
  • Accentverlichting: ledverlichting badkamer die je kunt inschakelen als je meer licht nodig hebt bij bijvoorbeeld het scheren of make-up aanbrengen.
  • Sfeerlicht: verlichting in de douche, in of op de badkuip of op andere plaatsen waarbij je sfeer in je badkamer wil creëren.

Waar je op moet letten is dat je bij ledverlichting in de badkamer de juiste materialen gebruikt. In de badkamer moet de verlichting waterdicht zijn. Gewone ledverlichting is daarom niet geschikt.