Net als de keuken, kan de badkamer een van de meest gevaarlijke kamers zijn voor kinderen. Je staat er vast niet zo bij stil maar dat is de realiteit. Maak je badkamer kindvriendelijk dus, en hier is waarom:

Wist je dat zeer jonge kinderen al op 1 cm wateroppervlak kunnen verdrinken? Dan hebben we het nog niet eens over de valpartijen op harde vloeren. Daarnaast zijn medicijnen, chloor, scherpe mesjes en elektrische apparaten allemaal gevaarlijke spullen voor kinderen, al lijken ze nog zo interessant. Bovendien lopen jonge kinderen sneller ernstige brandwonden op door heet water.

Maak je badkamer kindvriendelijk, dat geeft rust.

Natuurlijk wil je een mooie badkamer met een volledige uitrusting aan producten en hulpmiddelen. Je wilt uiteraard genieten en goed voor jezelf zorgen wanneer je in de badkamer bent. Maar je wilt ook een kindvriendelijke badkamer voor je kinderen. Dus kan het nodig zijn je badkamer daarop aan te passen. Voorkomen is immers beter dan genezen! Laat je badkamer extra ontspannend zijn, juist door het kindvriendelijk te maken.

Zo zorg je voor een kindvriendelijke badkamer:

1. Zorg ervoor dat jonge kinderen niet zonder toezicht de badkamer in kunnen. Plaats een kinderslotsysteem op de badkamerdeur.

2. Zorg voor een veilig toiletgebruik. Plaats een toilet vergrendeling om te voorkomen dat kinderen met toiletwater gaan spelen en om andere gevaren te minimaliseren.
Kleine kinderen zijn nieuwsgierig, ongecoördineerd en extreem zwaar. Als een jong kind voorover buigt om in de wc-pot te turen, kan hij gemakkelijk zijn evenwicht verliezen, op zijn hoofd vallen en verdrinken in slechts 1 centimeter water. Ja, de grote nieuwsgierigheid van kleine kinderen maakt veel mogelijk. Ook dingen waar je niet op zit te wachten.

3. Zorg voor een antislipmat om het uitglijden te voorkomen. Natte vloeren zorgen voor gladde situaties, met meer kans op valpartijen. Met een antislipmat kun je het uitglijden voorkomen.

4. Berg apparaten en gereedschap op. Doe scheermessen, scharen, nagelknippers, pincetten en ander scherp gereedschap in een afgesloten kast of hoog in een linnenkast, buiten het bereik van kinderen.
Koppel jouw föhn, krultang en andere apparaten die warmte produceren los en berg ze na elk gebruik op om brandwonden te voorkomen.

Gebruikt maak je badkamer kindvriendelijk

5. Berg eetbare en drinkbare spullen op. Bewaar alle cosmetica, medicijnen, aspirine en mondwater (bevat alcohol) in een hoge kast die beveiligd is met een kinderslot.
Behandel alle vitamines en andere supplementen met dezelfde voorzichtigheid als medicijnen. Bewaar ze in een goed afgesloten kast. IJzerpillen en multivitaminen die ijzer bevatten, zijn giftig voor jonge kinderen. Mineralen, kruidenremedies en andere supplementen zijn ook gevaarlijk voor jonge kinderen.

6. Berg was- en poetsspullen op. Doe ze in een hoge kast die beveiligd is met een kinderslot.

7. Houd je afvalbakje vrij van gevaarlijke spullen. Kinderen zouden al te graag willen weten wat er in dat afvalbakje te grabbelen valt. Houd de inhoud van je afvalbakje simpel door bijvoorbeeld alleen papier en verpakkingsmateriaal in weg te gooien.

Een verantwoordelijke inrichting van je badkamer zorgt voor meer rust en ontspanning. Geniet van een mooie en kindvriendelijke badkamer!