Een badkamer verwarmen met een radiator vereist flink wat aandacht. Omdat de ruimte nat is en doorgaans snel verwarmd moet worden moeten radiatoren in de badkamer behoorlijk wat vermogen hebben. Daarnaast is ook het design belangrijk: de badkamer is een kleine ruimte, dus het is handig als de radiator ook direct als handdoekhouder gebruikt kan worden. Hier volgen onze 4 tips voor het kopen van radiatoren in de badkamer.

1. Het vermogen van radiatoren in de badkamer bepalen

Het allerbelangrijkste aan radiatoren in de badkamer is wel het vermogen en de grootte. Om te bepalen welk vermogen jouw radiator nodig heeft ga je uit van de oppervlakte van de badkamer. Maar houdt daarnaast rekening met de ligging, de isolatie en eventuele ramen. Al deze factoren hebben invloed op het verwarmen van de ruimte. Doorgaans kiest met overigens voor radiatoren met meer vermogen dan eigenlijk nodig is. Dit zorgt ervoor dat de badkamer extra snel verwarmd zal worden.

Let er wel op dat een radiator met meer vermogen ook een groter model zal betekenen. Houdt dus rekening met het formaat van de radiatoren voordat je de badkamer inricht. Als je wil dat de badkamer radiatoren ook dienst doen als handdoekverwarmer, heb je al snel te maken met een extra groot formaat.

2. Het bepalen van de plaatsing van badkamer radiatoren

Het strategisch plaatsen van de radiatoren zorgt voor een vlotte, optimale en gelijkmatige verwarming. Plaats de badkamer radiatoren daarom op een plek met voldoende ruimte zonder obstakels. Voor slecht geïsoleerde badkamers is het aan te raden de radiator te plaatsen op de koudste plek in de ruimte. Dit is meestal tegen een buitenmuur of onder een raam.

Indien je woning goed geïsoleerd is zal de plaatsing minder uitmaken. Doorgaans worden radiatoren voor de badkamer dan dicht bij de douche geïnstalleerd. Dit omdat men de verwarming vaak als handdoekhouder gebruikt en deze plek het meest praktisch is. De enige voorwaarde? Dat hij ongeveer 5 cm van de muur wordt geïnstalleerd, op ongeveer 15 cm hoogte van de vloer.

3. Hoe werken radiatoren in de badkamer?

Radiatoren in de badkamer werken door koude lucht op te warmen in buizen, die de verwarmde lucht weer de kamer in blazen. Als je de radiatoren vol hangt met handdoeken wordt de werking van de radiator belemmert. De warmte wordt door de handdoeken tegengehouden. Dus al heb je een radiator met veel vermogen, dan kan het nog zijn dat de ruimte niet optimaal verwarmd wordt.

Dit verlies van warmte kan je opvangen door de radiatoren in de badkamer te combineren met vloerverwarming. Hiermee kun je het gehele jaar door een bepaalde temperatuur in de badkamer behouden. De radiatoren gebruik je in dat geval alleen wanneer de badkamer ook in gebruik is. Hierdoor heb je tevens genoeg aan een radiator met minder vermogen.

4. De kosten van radiatoren in de badkamer

Voor reguliere badkamer radiatoren ligt de prijs doorgaans tussen de 300 en 700 euro, afhankelijk van design, vermogen en extra functies. Voor een handdoekhouder betaal je ongeveer 150 euro, maar er bestaan ook magnetische houders. Die zijn iets goedkoper. Wil je een radiator en handdoekhouder in één? Dan kan de prijs oplopen tot 1000 euro, afhankelijk van het gewenste vermogen.

Alle radiatoren voor in de badkamer zijn afgewerkt met een speciale laag die de radiatoren beschermt tegen vocht. Bij normale radiatoren is dit niet zo. Wil je besparen op de kosten? Dan kun je een reguliere verwarming voorzien van een handdoekhouder. Deze plaats je op een radiator zodat natte handdoeken de verwarming niet aanraken. Hiermee voorkom je roest.