De badkamer of het toilet is vaak de kleinste ruimte in het huis. Je moet dan ook functioneel gebruik maken van die ruimte en een hangtoilet is hier uitermate geschikt voor. Zo’n hangend toilet, of ook wel wandcloset of zwevend toilet genoemd, neemt namelijk een stuk minder ruimte in, vooral ook omdat het waterreservoir is ingebouwd in de muur. Het toilet maakt daarnaast geen contact met de grond, wat ook weer voordelen met zich meebrengt. Wat zijn de andere voordelen eigenlijk van een hangtoilet.

Hangtoilet zonder spoelrand

Tot nog niet eens zo heel lang geleden had elk toilet een spoelrand. Het nadeel van een spoelrand is dat het spoelwater nooit voldoende kracht heeft om deze spoelranden goed te reinigen. Het gevolg is dat vuil en bacteriën onder de spoelrand blijven zitten en dat er ook lastig bij te komen is met een toiletborstel. Het beste kun je dan ook kiezen voor een hangtoilet zonder spoelrand. Sowieso zijn de nieuwe generatie toiletten gemaakt zonder spoelrand. Hierdoor heb je een veel hygiënischer toilet zonder randen waar bacteriën zich aan hechten. Dit houdt ook in dat het veel gemakkelijker is om het toilet te reinigen. Daarnaast werkt een toilet zonder spoelrand ook waterbesparend, er is immers minder waterkracht nodig om de spoelranden te bereiken en dus ook minder water.

Moderne look en feel

Vooral mensen die nog een staand toilet hebben en deze vervangen door een hangend toilet zullen zien dat hun toilet of badkamer er ineens veel moderner uitziet. Pas dan zie je hoe oubollig een staand toilet oogt. Een andere belangrijke reden om te kiezen voor een hangend toilet is een heel praktische reden: je kunt onder het toilet schoonmaken. Je hebt geen vieze randen op de vloer en de spoelbak hoeft niet schoongemaakt te worden als deze is ingebouwd. Een zwevend toilet is daardoor veel hygiënischer. Bij een staand toilet willen bacteriën zich wel eens ophopen bij de randen en daar heb je nu geen last meer van.

Ruimtebesparend

Een ander groot voordeel van een hangend toilet is dat deze ruimte besparend is. Een inbouwreservoir vraagt minder ruimte en het hangend toilet wordt direct op de muur gemonteerd. De centimeters die je zo bespaart, heb je als extra ruimte bij je benen. Daarnaast geeft het een ruimtelijk effect. Wil je extra veel ruimte besparen, dan kun je nog kiezen voor een ondiep reservoir, slimme plaatsing in een hoek en/of een combinatie met een verkort wandcloset.

Wat heb je nog meer nodig?

Naast het wandcloset heb je uiteraard dus ook een inbouwreservoir nodig. Bij het reservoir wordt een frame geleverd dat aan de wand wordt bevestigd en deze kan door middel van stelpoten op de gewenste hoogte worden gezet. De standaardhoogte van een toilet is meestal 37 centimeter, maar soms kan het handig zijn om deze iets hoger te hangen. Als je iets langer bent bijvoorbeeld zit je een stuk comfortabeler als de pot iets hoger hangt. Als het frame en inbouwreservoir zijn aangebracht en verbonden met de stopkraan komt de fase van het betegelen. Daarna kun je het toilet en het bedieningspaneel aanbrengen. Denk ook aan een toiletbril, bij de meeste toilet modellen is dit niet inbegrepen.

Diepspoel of vlakspoel toilet

Bij de keuze voor een hangend toilet moet je ook een keuze maken of je een diepspoel toilet of een vlakspoel toilet wilt. Het verschil zit hem in het feit hoe de grote boodschap in het toilet valt. Beide vormen hebben zo hun voor- en nadelen. Bij een diepspoel toilet valt de boodschap direct in het water. Voordeel is dat je dan minder last van geuroverlast hebt, maar een nadeel is dat bij een stevige plons waterdruppels tegen je billen kunnen spatten. Bij een vlakspoel toilet valt de boodschap op een droog oppervlak. Bij ouderen en zieken die regelmatig hun ontlasting moeten controleren kan dit handig zijn