Functie van de badkamer verandert

Heel lang geleden hadden mensen niet eens een badkamer. Wij kunnen ons daar nu echt niets meer bij voorstellen. Men waste zich buiten bij de pomp of binnen gewoon in de keuken of de woonkamer in een teil. Daarna brak er een tijd aan dat er in iedere woning een badkamer werd gebouwd. Het was inmiddels de normaalste zaak van de wereld dat iedereen in een normale woning de beschikking had over een badkamer. Toch werd er decennia geleden uiteindelijk niet veel tijd doorgebracht in de doucheruimte. ’s Morgens even opfrissen en de tanden poetsen. Hooguit twee keer per week onder de douche of in bad. De laatste jaren is dit echter enorm veranderd. De badkamer krijgt een steeds prominentere plaats in onze huizen. We maken van deze ruimte een echte leefplek waar je kunt genieten en ontspannen. Na een hectische dag is er niets fijners te bedenken dan je zelf heerlijk verwennen in een luxe badkamer. Hoewel de badkamer dus luxer en belangrijker is geworden, speelt de laatste trend toch in op functionaliteit, minimalisme en aandacht voor de natuur en het milieu. Op deze manier komen we direct terecht bij de industriële badkamer.

industriele badkamer

Industriële badkamer voor functionaliteit

De industriële look is al jaren een hype. Dit geldt ook zeker voor de badkamer. Het creëren van een industriële badkamer kan zowel in een grote als in een kleine doucheruimte. Eigenlijk is de industriële badkamer ontdaan van alle nutteloze elementen en doet deze ons denken aan de industriële periode in onze geschiedenis. In dat tijdperk lag de focus duidelijk op de functionaliteit van de dingen. Maar hoewel een industriële badkamer alles te maken heeft met soberheid, ontbreken technische hoogstandjes niet. Ook al kiezen we voor een stukje soberheid en zuinigheid, in de badkamer willen we zeker wel blijven genieten van gemak en comfort.

Kenmerken van een industriële badkamer

Materialen die vaak worden toegepast bij een industriële badkamer zijn beton, RVS en aluminium. Het gebruik van dit soort materialen zorgt voor een brute, tijdloze, stoere en krachtige uitstraling. Het beton wordt voornamelijk toegepast bij wasbakken en badkamerwerkbladen. Staal kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de deuren en eventueel de douchedeur. Hiervoor wordt soms zelfs bijvoorbeeld een oud stalen fabrieksraam gebruikt. Meestal wordt er vooral gekozen voor sobere donkere kleuren zoals zwart en grijs. Voor de vloer van de industriële badkamer kun je kiezen uit hout, vinyl of gepolijst beton. Badkamerkasten passen niet echt in dit soort badkamers. Eerder wordt gebruik gemaakt van haken etagères en metalen schappen.

industriële badkamers

Industriële badkamermeubels

Zoals al gezegd, vind je in de industriële badruimte heel regelmatig maar zeer weinig badkamermeubels. Als er industriële badkamermeubels gekocht moeten worden, zijn deze geregeld gemaakt van porselein of beton. Dit alles is bedoeld om zoveel mogelijk bij te dragen aan de minimalistische look. Accessoires kunnen een badkamer met industriële badkamermeubels de finishing touch geven. Je kunt hiervoor prima terecht op bijvoorbeeld vlooienmarkten en antiekbeurzen. Een oude industriële lamp, een aantal apothekersflessen, metalen etagères en bijvoorbeeld een groot uurwerk passen helemaal in een badkamer met een industriële uitstraling. Als laatste valt nog te noemen dat industriële badkamermeubels in vrijwel alle sanitairwinkels verkrijgbaar zijn.

Afbeeldingen: www.decoist.com