De badkamer is een vochtige ruimte. Dit is altijd zo, maar in sommige huizen is het wel erg vochtig in de badkamer. Is de badkamer te vochtig, dan ontstaan er vervelende vocht- en schimmelproblemen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk de grote hoeveelheid vocht in de badkamer actief tegen te gaan.

In dit artikel lees je hoe je de badkamer minder vochtig kunt maken. Enkele tips zijn eenvoudig uit te voeren, andere maatregelen zijn wat drastischer. Door de informatie in dit artikel door te lezen, heb je in ieder geval voldoende handvatten om jouw badkamer vandaag nog minder vochtig te maken.

Zorg voor goede ventilatie

Je kunt veel vocht- en schimmelproblemen voorkomen door de badkamer goed te ventileren. Bij het ontwerpen van je nieuwe badkamer kun je hier rekening mee houden door een goed ventilatiesysteem te plaatsen. Een bestaande badkamer zonder ventilatiesysteem kun je goed ventileren door simpelweg het raam open te zetten. Misschien een beetje koud in de winter, maar wel verstandig als je vocht- en schimmelproblemen wil voorkomen.

Tip: om een grote hoeveelheid vocht in de badkamer te voorkomen, zet je het raam open als je gaat douchen of badderen. Vind je dit te koud, dan voorkom je vocht- en schimmelproblemen in een vochtige badkamer door het raam na het douchen of badderen te openen.

Zet de verwarming eens aan

Door de verwarming aan te zetten, wordt het warmer in de badkamer. Wordt het warmer in een vochtige badkamer, dan verdampt het vocht in de ruimte. Hierdoor gaat het vocht zich niet hechten aan de muren en het meubilair in de badkamer. Het resultaat: je hebt minder snel last van vocht- en schimmelproblemen.

Het is een beetje zonde om de verwarming volop te laten draaien als je het raam in de badkamer open hebt staan. Probeer je de badkamer te ventileren, dan zet je de verwarming uit. Doe je het raam dicht, dan zet je de verwarming aan. Door ventileren en verwarmen af te wisselen, kun je veel vocht- en schimmelproblemen voorkomen.

Kies voor de juiste materialen in de badkamer

Laat je een nieuwe badkamer bouwen, dan kun je bepaalde slimme keuzes maken om vocht- en schimmelproblemen in de toekomst te voorkomen. Zo is het belangrijk met de juiste materialen te werken in de badkamer.

Bepaalde materialen trekken vocht aan. Dit zijn materialen als hout, maar ook als baksteen en andere poreuze gesteenten. Gebruik je deze materialen in de badkamer, dan heb je sneller te maken met vocht- en schimmelproblemen. Dit komt simpelweg omdat het vocht in de ruimte in deze materialen gaat zitten.

Werk je met vochtafwerende materialen in de badkamer, zoals kunststof en keramische tegels, dan heb je dit probleem niet. Het vocht in de ruimte kan niet in deze materialen gaan zitten. Dit betekent dat de materialen niet gaan schimmelen, zelfs niet als de badkamer erg vochtig is.

Extra tip: laat vocht verwijderen uit badkamer

Heb je op dit moment te maken met vervelende vocht- en schimmelproblemen in je vochtige badkamer? Dan kun je een expert inhuren om deze problemen op te lossen. Een expert kan namelijk vocht verwijderen uit de badkamer. Na het vocht verwijderen gebruik je bovenstaande tips om nieuwe vocht- en schimmelproblemen te voorkomen.