Is bamboe een milieuvriendelijk alternatief voor boom papierproducten, zoals wc papier, en is het ook echt duurzaam? Bamboe is een populair alternatief voor boom papier, hout, plastic en andere materialen, maar is het duurzaam – en moet je overstappen op bamboe wc papier en andere op bamboe gebaseerde producten?  In deze blog kijken we of bamboe echt duurzaam is, verdiepen ons in bamboe toiletpapier versus alternatieven, en belichten andere milieuvriendelijke producten gemaakt van dit veelzijdige materiaal.

Dus, is bamboe eigenlijk wel duurzaam?

Bamboe lijkt zijn weg te hebben gevonden naar verschillende industrieën en producten, met alles van bamboekleding tot lakens tot papier dat opduikt in de meest uiteenlopende winkels. Bamboe wordt op de markt gebracht als een milieuvriendelijk materiaal, grotendeels omdat de plant razendsnel groeit, geen kunstmest nodig heeft en zichzelf regenereert vanuit zijn eigen wortelsysteem, dus herbeplanten is niet nodig.

De overgang naar bamboe producten kan zijn voordelen hebben, vooral wanneer bamboe producten zoals toiletpapier worden vergeleken met conventionele op bomen gebaseerde alternatieven. Producten die namelijk voor 100 procent uit bamboe bestaan, zijn biologisch afbreekbaar, maar dat is niet de enige reden waarom producten van bamboe papier beter zijn voor het milieu dan die van bomen.

Het meeste toiletpapier dat wordt gebruikt, is niet duurzaam of gerecycled. Het is gemaakt met houtpulp uit het Canadese boreale bos. En zo worden er veel bomen door het toilet gespoeld. Bamboe produceert ook nog eens 30 procent minder uitstoot van broeikasgassen dan tissue producten gemaakt van 100 procent oerwoud vezels. En aangezien veel mensen ondertussen kopen met het welzijn van de planeet in het achterhoofd, is er veel vraag naar duurzame producten, zoals het wc papier van Bamboi.

Om toiletpapier te maken, worden bamboestengels afgebroken tot vezels. De vezels worden behandeld tot ze zijn veranderd in een pulp, die vervolgens wordt geweekt, geperst en omgezet in rollen toiletpapier. Bamboe is veilig voor septic tanks en riolen omdat het een grassoort is. Omdat bamboe een natuurlijk materiaal is, lost het snel en natuurlijk op in water, waardoor er niets achterblijft om je riolering te verstoppen.

Van bamboe wordt meer dan alleen papierproducten gemaakt. Bamboe is namelijk een super veelzijdig gewas dat wordt gebruikt om van alles te maken, van duurzame tandenborstels tot dekbedovertrekken van bamboe linnen, composteerbare pleisters, vloeren en keukengerei… en zelfs bamboekleding.

Overstappen op producten van bamboe kan een makkelijke manier zijn om plastic in je huis te verminderen en over te stappen op duurzamere, milieu vriendelijkere opties. Bovendien kunnen 100 procent bamboe producten (zoals bamboe borden en -bestek) vaak worden gecomposteerd, en zelfs gedeeltelijke bamboe producten (zoals tandenborstels) kunnen waarschijnlijk worden gebruikt voor commerciële compostering zodra het niet-bamboe gedeelte is verwijderd.

Het redden van bomen is essentieel om duurzaam op deze planeet te leven. Bomen halen CO2 uit de atmosfeer en produceren zuurstof, waardoor een gezondere atmosfeer voor de mens wordt gecreëerd en de planeet wordt geholpen. Door bamboe toiletpapier te kopen, profiteert het milieu door bosvriendelijke producten te kopen die de vernietiging van bomen voorkomen. Kleine acties zoals deze helpen het milieu door niet te investeren in industrieën die onze planeet kapot maken.

Bamboe groeisnelheid

Bamboe is een ontzettend snelgroeiende grassoort en daarmee een zeer duurzaam product. Er is geregistreerd dat bamboe in een dag wel vijfendertig centimeter is gegroeid. Dit maakt ze tot de snelst groeiende plant ter wereld, ideaal als grondstof. De productie van bamboe toiletpapier is daarom zeer duurzaam, omdat de productie van bamboe zowel snel als aanpasbaar is.