Een wasmachine in de badkamer is een optie, maar kan dit eigenlijk wel? Is het niet gevaarlijk om deze machine in een natte omgeving neer te zetten? Hoe zorg je dat dit veilig is en hoe kan je de wasmachine veilig aansluiten? Er zijn een aantal zaken die even extra aandacht verdienen, maar dan is het ook een prima idee. En vergeet ook niet maatregelen te nemen om waterschade te voorkomen, ook al staat de wasmachine in een badkamer!

wasmachine badkamer

afbeelding: https://nl.pinterest.com/pin/290622982178305807/

Wasmachine in de badkamer? Veiligheid staat voorop

Natuurlijk zal het hebben van de wasmachine in de badkamer geen gevaren mogen opleveren. Daarom moet er goed opgelet worden dat jouw wasmachine aansluiten veilig gebeurt. Zorg ervoor dat niemand gevaar loopt als hij doucht of in bad zit en ondertussen de wasmachine draait. Een trekschakelaar is dan ook de juiste keuze. De bedrading moet drie aderig zijn en de wasmachine moet zich minimaal in zone 3 bevinden. Voordat je begint met de aansluiting van de trekschakelaar sluit je de stroom af. De achterwand van de schakelaar zet je vast op de gewenste plek en hier sluit je de bedrading uit de stoppenkast dus op aan. De schakelaar moet minstens 225 cm hoog geplaatst zijn en minimaal 60 cm verwijderd zijn van de douche, het bad of de wastafel. Let op dat je de drie draden op de juiste drie klemmen aansluit. De stekker van de wasmachine moet je nu nog aansluiten op de juiste polen. Is alles op de juiste plek vastgemaakt dan kan je de schakelaar sluiten met de waterdichte afsluitdop. Heb je ook de kap er weer op gedaan, dan rest je alleen nog het touwtje te bevestigen en je bent klaar. Controleer voor de zekerheid nog wel even of de kap goed aansluit om geen water in de schakelaar te krijgen.

badkamer wasmachine

afbeelding: https://nl.pinterest.com/pin/435371488960085951/

Lekbak wasmachine en waterslot

Ook al is de badkamer gewend om nat te worden en is er een afvoerputje: bij een ongeluk met de wasmachine kan ook dit putje al het water niet meer op tijd wegkrijgen en verandert jouw trap in een ‘mooie’ waterval. Bij een wasmachine installatie is het dan ook geen overbodige luxe om een waterbak onder de machine te zetten. Een ander hulpmiddel om dit soort ongelukken te voorkomen is het gebruik van een waterslot. Tegenwoordig hebben de machines deze sloten zelf al. Voor de veiligheid kan deze niet afgekoppeld worden, zodat er geen water bij de bedrading kan komen wat meer veiligheid biedt. Eigenlijk is dit slot niets anders dan een beveiligingsklep waardoor er bij lekkage geen water meer door kan. Een waterlekkage kan meerdere oorzaken hebben. Dit kan zowel aan de machine zelf liggen maar ook kan er ‘gewoon’ last zijn van een loszittende of verroeste schroef die water doorlaat. Zit dit slot niet op jouw wasmachine? Dan kan je overwegen om een watermelder te gebruiken. Hoewel het grote nadeel is dat je wel thuis moet zijn om zijn geluidsignaal te horen! Zelf een slot op de machine bouwen is een beter plan.

uitgelichte afbeelding: https://nl.pinterest.com/pin/303641199851158036/