Vroeger nam een radiator vrijwel een hele muur in beslag en ontsierde het lompe aanzicht

kermi duet radiator

Kermi Duet Radiator vanaf €400,-

van het apparaat een gehele badkamer. Tegenwoordig daarentegen bestaan er designradiatoren die het uiterlijk van een badkamer juist verfraaien. Waar bij een ouderwetse radiator de keuze bestaat uit witte of lichtgrijze panelen, daar komen moderne designradiotoren in vele stijlen en kleuren. Een designradiator kan zo het flitsende middelpunt van een badkamer worden, waarbij bovendien de mogelijkheid bestaat om voor een model te kiezen dat goed aansluit bij de rest van de inrichting. Doordat designradiatoren relatief nieuw zijn, zijn deze radiotoren bovendien voorzien van de laatste technologieën. De modernste technologieën werken efficiënter, zodat met een designradiator ook nog op energiekosten wordt bespaard.

Verticaal of horizontaal?

Verticale designradiatoren worden steeds populairder, juist ook bij modern ingerichte woningen. Hierbij speelt mee dat veel woningen tegenwoordig nog maar beperkte (vrije) muurruimte hebben. Daarnaast is het sowieso een trend om alle beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Aangezien een verticale radiator slechts een klein deel van een badkamer inneemt én de volle hoogte van de kamer gebruikt, past dit type radiator perfect bij de huidige trend van efficiënt omgaan met ruimte. Hier komt bij dat een verticale designradiator het veelal met buizen mogelijk maakt om één of meerdere handdoeken aan de radiator op te hangen. De Kermi Duett-radiator is hier een fraai voorbeeld van. Zo warmt de radiator niet alleen de badkamer op, maar is de warmtebron ook een handig object om natte handdoeken aan op te hangen om deze snel te laten drogen.

Aluminium of staal?

vasco beams designradiatot

Vasco beams designradiatot vanaf €400,-

Oude radiatoren zijn gemaakt van ijzer, maar bij designradiotoren bestaat de keuze uit staal en aluminium. Beide materiaalsoorten hebben voor- en nadelen. Zo is staal zeer duurzaam, vooral wanneer voor kwalitatief, volledig roestvrij staal wordt gekozen. Een stalen radiator vraagt voorts nauwelijks om onderhoud; het is voldoende om eens in de zoveel maanden met een doekje langs de radiator te gaan. Staal ziet er bovendien fraai uit, wat juist bij een designradiator geen onbelangrijk punt is. Hier staat tegenover dat staal niet goedkoop is. Overigens worden de relatief hoge aankoopkosten deels terugverdiend met lage stookkosten aangezien de stalen radiator ook wanneer de verwarming is uitgezet zijn warmte nog lange tijd behoudt. Aluminium daarentegen is aanzienlijk lichter dan staal, zodat het eenvoudiger is om een aluminium radiator naar een badkamer te dragen. Daarnaast kan aluminium eenvoudiger tot bijzondere vormen en stijlen worden verwerkt, zodat de opvallendste designradiatoren veelal van aluminium zijn gemaakt. Een fraai voorbeeld hiervan is de Vasco Beams designradiator die er zo flitsend uitziet dat alleen aan de warmte die het apparaat uitstraalt te merken is dat het een radiator is.

Welke kleur en welk model?

Wanneer eenmaal is gekozen tussen een verticale of een horizontale radiator en voor een bepaalde materiaalsoort, dan bestaat er nog de keus uit tal van designradiatoren met uiteenlopende kleuren en modellen. Het ligt voor de hand om een kleur en model te kiezen dat goed aansluit bij de rest van de badkamer. Voor de meeste badkamers zal een traditioneel witte radiator de juiste keuze zijn, maar voor een modern ingerichte badkamer is bijvoorbeeld een chroomkleurige radiator ook een optie. Zo kan voor een kleine badkamer bijvoorbeeld de Vasco Agave hrm-c designradiator een fraaie blikvanger zijn.

basco agave designradiator

basco agave designradiator vanaf €309,-