Een badkamer is een ruimte die dagelijks gebruikt wordt. Het is een plaats in huis die zich uitermate goed leent voor een originele uitstraling. Door gebruik van accessoires, decoratieve elementen, kwaliteit voorzieningen als een bad of douche en toepasselijk licht, is er van de badkamer echt een fraaie plek in huis te maken. Echter is de eigenschap van een badkamer dat het er vaak vochtig is. Dit komt niet altijd ten goede aan het materiaal. Zodoende blijven opties om een unieke badkamer te creëren beperkt. Echter is dit niet meer het geval wanneer er gebruik wordt gemaakt van een duurzame en waterdichte wandafwerking. De muren, wastafels en zelfs ligbaden kunnen afgewerkt worden met Marokkaans tadelakt.

marokkaans tadelakt

Bron: https://nl.pinterest.com/pin/466052261419328490/

marokkaans tadelakt badkamer

Bron: https://nl.pinterest.com/pin/778278379324754320/

badkamer tadelakt

Bron: https://nl.pinterest.com/pin/377246906257299778/

Wat is Marokkaans tadelakt?

Tadelakt is een waterafstotende stuc, gebaseerd op hydraadkalk. Het heeft een marmerachtige uitstraling en is stootvast. Het wordt veel in ornamenten gebruikt, maar is ook toepasbaar in de badkamer, doordat het waterafstotend is. Door de techniek van het inwrijven en inmasseren van de kalkglaspleister, ontstaat er een zeer unieke look. Tadelakt is een pleistertechniek en werd ongeveer 1000 jaar geleden door de berbers ontdekt. Zij gebruikte het om een aanvoer van drinkwater te realiseren. In de omgeving van Marrakech wordt het materiaal gedolven. Veel typisch Oosterse stoombaden en hammams zijn afgewerkt met tadelakt.

Hydraulische kalksteen.

Marokkaans tadelakt heeft een zeer specifieke samenstelling. Het is een hydraulische kalksteen die veel technische voordelen heeft. Tevens is het een type materiaal dat sfeervol is en zodoende een originele uitstraling kan bewerkstelligen. Het heeft een intens warme look die niet is te evenaren met ander stucmateriaal. Marokkaans tadelakt is een natuurlijk product en is een goed alternatief voor cement en gips. Dit hydraulisch kalksteen is taai, sterk en flexibel. Een andere eigenschap is dat het desinfecteert, vocht reguleert en ontzettend duurzaam is.

De badkamer vormgeven en onderhouden.

Een gezond woonklimaat is met kalk, net als met leem, te realiseren. Het heeft een hoge pH-waarde en de alkalieten voorkomen schimmels. Het Marokkaans tadelakt polijsten met steen levert fluweelachtige, decoratieve elementen op. Zodoende is de badkamer om te toveren tot een behaaglijke plek in huis. Om de mooie, natuurlijke matglans te behouden, is het zaak tadelakt om de twee maanden te onderhouden met een voedende waslaag of een natuurlijke zeer die olijfolie bevat. Chloor en antikalkmiddelen zijn uit den boze. Deze zuren kunnen het oppervlak beschadigen. Met Marokkaans tadelakt is ook te combineren met andere materialen of mozaieken. Er is een kleurenpalet dat bestaat uit onder andere gebroken wit, Delphi wit, oker, oranje, Sjenne rood, grijs en olijfgroen. Marokkaans tadelakt is een originele manier om een badkamer mee af te werken, zodat het elke keer weer een genot is om gebruik te maken van deze ruimte. Het materiaal is duurzaam en sterk. Door de vochtregulerende werking, is het een ideaal middel om een unieke badkamer mee te verwezenlijken.