Wanneer je kiest voor de aanschaf van een douchecabine of een douche nis, dien je ook na te denken over welke badkamer douchedeur je hierin wil plaatsen. De meeste douchedeuren zijn van glas, maar ook daarin zijn verschillende opties waar je uit kunt kiezen. Een glazen douchedeur laat je doucheruimte een stuk ruimtelijker ogen, laat natuurlijk licht door en zorgt voor afsluiting van de doucheruimte, zonder dat je je opgesloten voelt. Sommige mensen willen juiste wel afgeschermd zijn, en daar kun je ook weer glas op uit kiezen.

De verschillende soorten deuren

 Wanneer je een douchedeur gaat aanschaffen heb je keuze uit de volgende typen deuren:

  • Nis Deuren
  • Schuifdeuren
  • Vouwdeuren
  • Pendel deuren

De keuze hiervoor hangt vooral af van de ruimte waar de douche zich bevindt. Soms moet je wel kiezen voor een bepaald type deur, omdat dat de enige oplossing is voor jouw badkamer.

De ruimte bepaalt meestal het type deur

De ruimte die je ter beschikking hebt is dus het belangrijkste aspect voor de keuze voor een deur. Wanneer je beschikt over weinig tot bijna geen ruimte, kunt je het best kiezen voor een schuifdeur of eventueel een pendeldeur. Bij een schuifdeur hoef je namelijk geen rekening te houden met de ruimte die nodig is  voor het openen en sluiten van de deur. Dit is ideaal wanneer het toilet zich bijvoorbeeld vlak naast je doucheruimte bevindt. Ook een pendeldeur kan ruimtebesparend werken. Deze kan namelijk naar binnen- en naar buiten geopend worden. 

De verschillende soorten glas

Vaak worden pendeldeuren-en vouwdeuren gekozen in bad-douchecombinaties en kiest men voor een nisdeur wanneer de doucheruimte zich in een nis bevindt. Vrijwel alle douchedeuren zijn gemaakt van thermisch gehard glas. Dit is veilig gehard glas en wanneer dit glas kapotgaat, zal het niet in scherven uiteenvallen maar als glasgruis. Dit is een stuk veiliger aangezien dit gruis niet scherp is.  In de keuze voor glas zijn er vele opties mogelijk:

  • Helder glas
  • Melkglas
  • Chinchilla glas
  • Spiegelglas
  • Rookglas

Onderhoud

Het glas van een douchedeur heeft in principe weinig onderhoud nodig. Wel wordt aangeraden om na iedere douchebeurt het glas droog te maken met een handdoek of zeem. Dit voorkomt kalkaanslag. Het ligt uiteraard ook aan het soort glas waarvan jouw douchedeur gemaakt is hoeveel (zichtbare) kalkaanslag je krijgt op jouw douchedeur. Op melkglas zi je immers een stuk minder dan op helder glas. Daarnaast kun je er nog voor kiezen om je douchedeur te laten coaten met een speciale seal coating. Door deze coating zijn vuil, kalk -en zeepresten gemakkelijk te verwijderen.