De badkamer is de plek die eigenlijk altijd fris moet ruiken. Het is de ruimte in huis waar je je wast, waar je je tanden poetst, kortom waar de hygiëne belangrijk is. Je wil dan ook niet dat daar nare luchtjes hangen, maar toch gebeurt dat soms. Vaak is dit terug te herleiden naar het doucheputje. Dit is namelijk een plek waar makkelijk troep achterblijft en zich ophoopt. Aan de buitenkant kun je het putje zo vaak schoon maken als je wil, maar het probleem zit dieper. Wat kun je doen als je doucheputje stinkt?

Haar en zeepresten

In het doucheputje kunnen bacteriën zich makkelijk ophopen. Dit komt door alle zeepresten en haren die er door heen gespoeld worden. Bovendien ontstaan op deze vochtige plek gemakkelijk schimmels. Dit geeft na een tijdje een onaangename geur af. Al die haren en zeepresten kunnen er ook voor zorgen dat de afvoer verstopt raakt. Het water kan dan niet meer goed weglopen en bovendien komen er zo nare luchtjes uit het putje. Gelukkig zijn er verschillende manieren om van die stank af te komen.

Probeer het putje elke dag even schoon te maken

De eerste tip die we je willen geven is om elke dag het putje schoon te maken. Verwijder de haren die achterblijven direct en spoel de zeepresten na elke douchebeurt direct weg. Wip het doucheputje eens los, het kan zijn dat onder de deksel van het putje ook haren achter blijven die je op het eerst gezicht niet ziet.

Ontstoppingsmiddel

Maak het doucheputje geregeld schoon met een ontstoppingsmiddel. Ga je liever niet aan de slag met chemische spullen, dan kun je dat ontstoppingsmiddel ook zelf maken, van soda en azijn. Giet daarvoor een kopje met soda in het afvoerputje en wacht 5 minuten. Giet er vervolgens een kopje azijn in. Het mengsel zal dan gaan schuimen en borrelen, laat dit mengsel minimaal 2 uur inwerken. Gooi er daarna warm, niet kokend, water doorheen waarna de ontstopping naar alle waarschijnlijkheid verdwenen is. Herhaal dit elke maand om te voorkomen dat je afvoer verstopt raakt en rare luchtjes afgeeft.

Koffieprut ontvet en laat stank verdwijnen

Een andere manier om geurtjes te voorkomen, en je leidingen schoon te houden is het gebruiken van koffieprut. Als je dit door het afvoerputje spoelt, zal het alles ontvetten en daarnaast neemt het de vieze geuren op. Het klinkt misschien vreemd, maar als je het een keer hebt geprobeerd, zie je hoe makkelijk het is en hoe weinig problemen je in de toekomst met verstoppingen hebt.