Renovaties van welke aard dan ook kunnen een ontmoedigend proces zijn. Maar als het gaat om de badkamer, een ruimte die zowel functioneel als sereen, praktisch en idealiter een beetje luxe moet zijn, lijkt dit nog heftiger te zijn. Er moeten onderweg een miljoen beslissingen worden genomen, van spiegel tot voegmiddel en van de juiste aannemer tot een container huren. Wat moet je weten voordat je begint? Je leest het in onderstaande blog!

Ga er niet vanuit dat de aannemer overal van op de hoogte is en alles regelt

Aangezien de meesten van ons niet enorm handig zijn, zullen velen van ons een aannemer moeten inschakelen. Vooral bij een badkamer kan dit belangrijk zijn omdat je te maken hebt met een loodgieter, elektricien, metselaar, etc. Ga er nadat je de aannemer hebt gevonden echter niet vanuit dat je daarna niets meer hoeft te doen. Houd het proces goed in de gaten en stuur bij waar nodig. Zorg bijvoorbeeld dat de bouwafval container op tijd wordt besteld en dat het benodigde sanitair op tijd binnen is, zodat men door kan met het werk.

Hoeveel kost een badkamer renovatie? Meer dan je denkt.

Denk je dat je je badkamer van top tot teen kunt verbouwen voor een paar duizend euro? We vertellen het je niet graag, maar de gemiddelde kosten van een badkamerrenovatie waren in 2020 rond de 12.000 euro. Een eenvoudige renovatie met minder dure materialen of kleinere aanpassingen kan uiteen lopen van 1.500 euro tot  5.000 euro, terwijl een top-of-the-line, algehele renovatie zou kunnen oplopen tot 23.000 euro.

Het grootste deel van deze kosten zijn afkomstig van armaturen en sanitair (ongeveer 29 procent), gevolgd door werkbladen en oppervlakken (21 procent), arbeid (20 procent) en kasten en hardware (16 procent). Houd in gedachten dat, alles bij elkaar genomen, het badkamer project niet meer dan 5 tot 10 procent van de waarde van je huis mag kosten.

Misschien wil je die dure badkuip nog eens heroverwegen

Je kunt in de verleiding komen om de badkamer te upgraden met een mooi vrijstaand bad. Maar het is misschien niet de meest praktische keuze voor de toekomst, vooral als je klein bent, een hekel hebt aan schoonmaken, een oude gammele woning hebt, graag lang in bad gaat of meer douches dan baden neemt. Bepaal dus voor jezelf wat je echt nodig hebt en wat waarschijnlijk niet veel gebruikt gaat worden.

Goede verlichting vereist planning.

Denk niet dat je een paar lampen kunt ophangen en daarmee het lichtplan klaar hebt: omdat badkamers soms klein en/of donker zijn en vol staan ​​met spiegels (wat de manier waarop licht weerkaatst, bemoeilijkt), moet verlichting zorgvuldig worden overwogen en geplaatst. De eenvoudigste manier om een ​​bad te verlichten is een enkel diffuus licht in het midden van het plafond. Heb je een badkamer die al behoorlijk licht is? Een paar wandlampen zouden dan al voldoende moeten zijn. Denk je aan plafond inbouw spots? Installeer deze niet direct boven lichtgekleurde werkbladen (omdat deze het licht weerkaatsen) en plaats deze dicht bij de muur om het licht te maximaliseren wanneer je in de spiegel kijkt. En als je veel tijd besteedt aan het aanbrengen van make-up, overweeg dan verticale fluorescerende lampen aan weerszijden van de spiegel. Met andere woorden: lees je goed in over badkamerverlichting en bepaal voor jezelf wederom wat je hier belangrijk bij vindt!