Renovaties van welke aard dan ook zijn meestal een omslachtig proces. Maar als het gaat om de badkamer, een ruimte die zowel functioneel als sereen, praktisch en idealiter een beetje luxe moet zijn, lijkt de moeite op de een of andere manier groter. Er moeten onderweg een miljoen beslissingen worden genomen, van spiegel tot voegmiddel  en het prijskaartje kan verrassend zijn, van badkamer tegels kopen, tot de aanschaf van de hardware. Wat moet je weten voordat je begint? 

Ga er niet vanuit dat de aannemer alles direct snapt

Als je met een aannemer werkt  moet je elk onderdeel van het plan nauwkeurig beschrijven en er nooit van uitgaan dat iedereen op de hoogte is. Denk aan renovaties zoals een operatie: om te voorkomen dat de verkeerde ingreep wordt gedaan, moet je ervoor zorgen dat de juiste afspraken zijn overeengekomen en dat iedereen volledig op de hoogte is van het plan van aanpak.

Hoeveel kost een badkamer renovatie? Meer dan je denkt!

Denk je dat je je badkamer van compleet kunt verbouwen voor een paar duizend euro? We vertellen het je niet graag, maar de gemiddelde kosten van een badkamerrenovatie waren 11.364 euro in 2021. Een eenvoudige, laagwaardige renovatie met goedkopere materialen of kleinere aanpassingen kan oplopen van 1.500 tot 5.000 euro, terwijl een complete ‘top-of-the-line’ renovatie kan oplopen tot 23.000 euro.

De meeste van deze kosten zijn afkomstig van armaturen en sanitair (ongeveer 29 procent), gevolgd door oppervlakten (21 procent), arbeid (20 procent) en kasten en hardware (16 procent). Houd in gedachten dat een badkamer project, alles bij elkaar genomen, niet meer dan 5 tot 10 procent van de waarde van je huis mag kosten.

Misschien moet je de keuze voor die speciale badkuip heroverwegen

Je kunt in de verleiding komen om de badkamer te upgraden met een groot vrijstaand bad. Maar het is in de toekomst misschien niet de meest praktische keuze, vooral als je een hekel hebt aan schoonmaken, een oud huis hebt, graag lange baden neemt of meer douches dan baden neemt. Kijk daarom naar de voordelen van ingebouwde baden (en douches) versus vrijstaande opties.

Goede verlichting vereist planning

Denk niet dat je een paar lampen kunt ophangen en er een punt achter kunt zetten: omdat badkamers soms klein en/of donker zijn en vol staan ​​met spiegels (wat o.a door het weerkaatsen zorgt voor meer licht), vereist verlichting een zorgvuldige afweging en plaatsing. De eenvoudigste manier om een ​​bad te verlichten is een enkel diffuus licht in het midden van het plafond. Heb je een badkamer die al behoorlijk licht is? Een paar wandlampen zouden dan voldoende moeten zijn. 

Denkt je aan in het plafond ingebouwde spotjes? Houdt dan dit in gedachten: vermijd installatie direct boven lichtgekleurde werkbladen (aangezien deze het licht weerkaatsen), en plaats deze dicht bij de muur om het licht te maximaliseren wanneer je in de spiegel kijkt!