De badkamer kan de ultieme plek zijn om te ontspannen. Vooral als het een ruimte is die van alle gemakken is voorzien. Is de badkamer verouderd en voldoet die niet langer aan je wensen? Dan kan het tijd zijn voor een verbouwing. Dit kost geld en dat moet je er natuurlijk wel voor (over) hebben. De vraag is: hoeveel wil en kun je hier aan besteden? En hoe ga je dit financieren?

Hoeveel kost een verbouwing van de badkamer?

Hoeveel het verbouwen van een badkamer kost, hangt af van welke wensen je hebt. Wil je de hele badkamer veranderen, dan krijg je te maken met sloopwerkzaamheden en elektriciteit- en waterleidingen die moeten worden verlegd. Verder kan het zijn dat je nieuwe tegels nodig hebt, er stucwerk verricht moet worden en dat het afzuigsysteem vervangen moet worden. En misschien wil je wel vloerverwarming. Ook kan het zijn dat de badkamer nog moet worden ingericht met een douche en/of bad, een badkamermeubel met een of meerdere wastafels en mogelijk een apart toilet. In het goedkoopste geval, waarbij er geen leidingen worden verlegd, ben je een paar duizend euro kwijt. In dat geval blijft de indeling van de badkamer waarschijnlijk hetzelfde en kies je qua inrichting voor vrij basic materialen. Wil je wel een aantal leidingen verplaatsen en kies je voor een natuurstenen vloer en badkamersanitair van een gemiddelde kwaliteit, dan lopen de kosten al richting de 10.000 euro. Wil je een compleet nieuwe indeling van de badkamer, waarbij veel leidingen moeten worden verlegd en je kiest voor een designinrichting, dan moet je rekenen op bedragen die richting de 15.000 euro gaan. Wil je de badkamer meer laten lijken op een wellness, dan moet je rekenen op verbouwingskosten van 20.000 euro of meer.

Manieren om een verbouwing te financieren

Je kunt de verbouwing van een badkamer financieren met spaargeld. Dit kan fiscaal gunstig zijn, omdat je vanaf een vermogen van 30.000 euro vermogensbelasting betaalt. Heb je niet zo veel spaargeld, dan is geld lenen een optie. De twee belangrijkste vormen van consumptief krediet zijn een doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Voor een badkamer verbouwen kan een persoonlijke lening gunstiger zijn dan een doorlopend krediet. Je krijgt in één keer het totale krediet tot je beschikking. Gedurende de looptijd van de lening los je maandelijks een vast bedrag inclusief rente af. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Bovendien zijn er fiscale voordelen wanneer je een persoonlijke lening gebruikt voor een verbouwing in huis. De rente op de lening mag je namelijk aftrekken van de belasting. Ga je voor een doorlopend krediet, dan is de rente variabel en hoef je geen vast bedrag af te lossen. Een voordeel van deze lening is dat je afgeloste bedragen opnieuw kunt lenen.

Hoeveel kan ik lenen?

Wanneer je van plan bent geld te lenen, is de belangrijkste vraag natuurlijk: hoeveel kan ik lenen? Dit hangt af van diverse criteria. Een belangrijke factor is het inkomen. Je moet een vast inkomen hebben, uit arbeid of in bepaalde gevallen via een uitkering. Zonder vast inkomen loopt de kredietverstrekker een groter risico dus is de kans kleiner dat de leningaanvraag wordt goedgekeurd. Verder controleert de geldverstrekker of je al andere leningen hebt lopen. Die zijn geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Op zich hoeft een BKR-notering geen probleem te zijn, zolang je openstaande leningen netjes aflost. Heb je een betalingsachterstand, dan riskeer je een negatieve BKR-notering. In dat geval zal een bank of kredietverstrekker meestal geen lening verstrekken. Naast het inkomen en een eventuele BKR-notering, kijkt de geldverstrekker ook naar leeftijd, het doel en de looptijd van de lening en of je een koop- of huurwoning hebt.