Waar we vroeger de badkamer alleen maar zagen en gebruikten als functionele ruimte, is dat tegenwoordig steeds minder het geval. De badkamer is de ruimte waar je tot rust komt na een lange hectische dag. Daar wordt niet alleen het sanitair op aangepast maar ook de verlichting aangezien dit bijdraagt aan het wellness gevoel. De verlichting van je badkamer moet echter niet alleen sfeer verhogend zijn het moet natuurlijk ook functioneel zijn. Waar je op moet letten en wat de meest geschikte verlichting voor in je badkamer is vertellen we je daarom in dit blog. 

Een lichtplan voor de badkamer

Misschien heb je er voor andere ruimtes al eens van gehoord maar als je op zoek gaat naar de meest geschikte verlichting voor in je badkamer kun je ook voor deze ruimte het beste als eerste een lichtplan opstellen. Zo weet je precies hoeveel lichtpunten, op welke plek en voor welke functie je verlichting nodig hebt. Je deelt de verlichting op in basisverlichting zoals bijvoorbeeld een LED paneel, functionele verlichting zoals spiegelverlichting en tot slot sfeerverlichting zoals een led strip onder het bad. Om dit lichtplan te kunnen maken, is het zaak om de badkamer in zones op te delen en rekening te houden met de IP waarden. Waarom dat is en hoe je dat doet vertellen we je verderop in dit artikel. 

IP waarden wat zijn dat?

Zoals je misschien weet, zijn water en elektriciteit niet elkaars beste vrienden. Het is dus belangrijk dat verlichting voor in je badkamer in meer of mindere mate waterdicht is. Dit kun je nagaan aan de hand van de zogenaamde IP waarden. IP staat voor International Protection. De letters IP worden altijd gevolgd door cijfers. Het eerste cijfer geeft de bescherming aan tegen vaste voorwerpen. Het tweede cijfer geeft aan in welke mate het toestel beschermd is tegen water. Voor verlichting in de badkamer is dus vooral het tweede cijfer van groot belang. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende opties waarbij we voor het eerste cijfer de letter X hebben gebruikt omdat dit getal in dit geval niet van belang is:

  • IPx0: Geen bescherming tegen water
  • IPx1: Drupwaterdicht
  • IPx3: Regenwaterdicht
  • IPx4: Spatwaterdicht 
  • IPx5: Beschermd tegen waterstralen met lage druk
  • IPx6: Beschermd tegen sterke waterstralen
  • IPx7: Beschermd tegen onderdompeling gedurende 30 minuten (geschikt voor in de douche)
  • IPx8: Stofdicht en beschermd tegen verblijf onder water 

De zones in een badkamer

Nu je weet wat IP waarden zijn kun je de badkamer op gaan delen in zones. Er zijn 3 zones te onderscheiden in je badkamer:

Zone 1: 

Dit is de zone waarin het bad of de douche zich bevindt. Om de veiligheid te waarborgen, moeten lampen die in deze zone geplaatst worden bestand zijn tegen direct contact met water. De geschikte IP waardes zijn IPx7 en IPx8. Daarnaast mogen de lampen maximaal 12 Watt hebben.

Zone 2: 

Dit is de zone bij de kraan van de wastafel en naast of boven de douche en het bad. Het is belangrijk dat de lampen in deze zone beschermd zijn tegen spatwater. De geschikte IP waarde is IPx4 maar hoger mag natuurlijk ook.

Zone 3: 

Deze zone komt niet direct in aanraking met water. Deze zone wordt wel vochtig wanneer er gebruik wordt gemaakt van de douche of het bad maar dan hoofdzakelijk door stoom. De geschikte waarde voor deze zone is IPx1.

Ben je dus van plan om een Led paneel te kopen als basisverlichting in je badkamer? Let dan altijd goed op de IP waarde van het betreffende paneel en in welke zone je deze wilt gaan plaatsen.