Wie houdt er niet van lekker lang onder een warme douche staan? Vooral als je ‘s ochtends nog wakker moet worden en buiten is het koud, dan is een warme douche een verademing. Maar iedereen kent ook wel het nadeel van een warme douche. Warme lucht en vocht zorgen voor een hoge luchtvochtigheid met condensvorming als gevolg. Nu hoeft dit in veel badkamers niet een probleem te zijn, want na het douchen een raam openzetten is voldoende om overtollig vocht uit de badkamer te krijgen. Maar net zoveel badkamers zijn juist een dichte ruimte zonder ramen. In dat geval kan een lichtkoepel in de badkamer een oplossing zijn.

Waarom een lichtkoepel in de badkamer?

Een lichtkoepel is een koepelvormig raam in het plafond van de badkamer. In de meeste gevallen is de lichtkoepel te openen, waardoor vochtige lucht kan ontsnappen en je zo de badkamer goed kunt ventileren. Als je badkamer niet is voorzien van ramen, dan brengt een lichtkoepel in de badkamer ook nog het benodigde daglicht in de ruimte. De badkamer zal hierdoor een heel andere uitstraling krijgen. Niet alleen door het invallende daglicht, maar ook de lichtkoepel zelf ziet er stijlvol uit.

De voordelen van een lichtkoepel

Echte nadelen heeft een lichtkoepel niet en als je dan toch een nadeel moet noemen is dat als er mensen boven je wonen, zij eventueel door de lichtkoepel in je badkamer kunnen kijken. Maar dit is simpel te voorkomen met zonwering of verdonkerd glas. Verder heb je alleen maar voordelen van een lichtkoepel. Een donkere ruimte zonder ramen maak je weer licht met natuurlijk daglicht. Dit is ook voor je gezondheid beter, want het leefklimaat wordt ermee bevordert. Alleen dit is al een reden waarom een lichtkoepel in de badkamer nodig is. Verder zal een goede lichtkoepel ook voor de nodige thermische en akoestische isolatie zorgen. Daarnaast zal een fraaie lichtkoepel in de badkamer zeker positief van invloed zijn op de waarde van de woning.

Soorten lichtkoepels

Een lichtkoepel kan bestaan uit glas, maar dit hoeft niet. Een glazen lichtkoepel in de badkamer zal het meest stijlvol staan en heeft een isolerende werking. Maar een nadeel is dat glas niet het sterkste materiaal is. Wil je een uitermate sterke lichtkoepel in de badkamer? Ga dan voor een polycarbonaat lichtkoepel. Dit is onbreekbaar materiaal dat tot wel 200x sterker is dan glas. Een polycarbonaat lichtkoepel is dan ook zeer inbraakveilig. Je kunt ook gaan voor een acrylaat lichtkoepel, oftewel plexiglas. De sterkte van acrylaat zit tussen glas en polycarbonaat in.

De kosten voor een lichtkoepel in de badkamer

De kosten voor een lichtkoepel in de badkamer hangt af van welk soort lichtkoepel je neemt en of je voor een handmatig of elektrisch bedienbare lichtkoepel kiest. Hoewel glas niet het meest sterkste materiaal is, is een glazen lichtkoepel het duurst. Ga uit van gemiddeld € 1.000,- voor een handmatig bedienbaar model en € 1.700,- voor elektrische bediening. Voor een manueel bedienbare polycarbonaat lichtkoepel betaal je gemiddeld € 850,- en € 1.500,- als deze elektrisch bedienbaar is. Ten slotte is er de acrylaat lichtkoepel die gemiddeld € 800,- kost. Voor het elektrische model betaal je € 1.450,-.