We schreven al eens eerder over de energiezuinige badkamer. En anno 2017, met de winter voor de deur, wordt dit onderwerp opnieuw relevant. Want we eten duurzamer, kleden ons milieuvriendelijker en vervoeren ons steeds “elektrischer”. Een goede trend om ook door te zetten in de badkamer. Hoe? Lees en leer!

Het nut van “eco-friendly”
Eco-friendly betekent eigenlijk vriendelijk voor het milieu. En het is hard nodig dat we vriendelijk zijn voor het milieu, dieren en onze planeet, want deze heeft hard te leiden onder de mensheid. Zoals een oud gezegd al leert: een beter milieu begint bij jezelf. En in dit geval in de badkamer. Een aantal handige, praktische tips voor een eco-friendly badkamer:

Energiezuinige verlichting
Houd je van lang douchen en badderen? Of heb je een groot gezin? Dan brandt het licht in de badkamer dagelijks een paar uur. Het gebruik van energiezuinige LED spotjes is dan ook erg belangrijk. Dus: vervang vandaag nog je gloei- of halogeenlampen door LED. Het verbruikt tot wel 40% (bij halogeen) of zelfs 80% (bij gloeilampen) op je huidige verbruik. Doen dus!

Waterbesparende douchekop (spaardouche)
Let wel: een spaardouche wordt vaak geen spaardouche genoemd. Check dus zelf op het etiket hoeveel water een spaardouche door laat. Ons advies? Kies voor een douchekop die maximaal (maar liever minder dan) 7 liter water per minuut doorlaat. Dan zit je goed.

Geïsoleerd bad
Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar een geïsoleerde badkuip zorgt ervoor dat het badwater langer op temperatuur blijft. Zo hoef je dus minder snel nieuw warm water toe te laten in bad. Scheelt een hoop stroom én water.

HR-ketel
Je ketel zorgt niet alleen voor warm douche- en badwater, maar natuurlijk ook voor warm water uit de keukenkraan. Een HR-ketel lijkt een pittige investering, maar betaalt zichzelf vaak binnen enkele jaren al terug. En vergeet vooral niet: het draagt bij aan de eco-friendliness van je badkamer!

Wanneer ga jij aan de slag met het energiezuiniger maken van je badkamer?