De klimaatproblematieken zijn je ongetwijfeld niet ontgaan, want dagelijks gaat het er over in het nieuws. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om een steentje bij te dragen aan een betere wereld en dit doe je onder andere met energie besparen in de badkamer. Dan draag je overigens niet alleen bij aan een gezonder klimaat, maar tegelijkertijd bespaar je op de energierekening. Maar hoe kun je dan gemakkelijk energie besparen? In dit artikel geven we je enkele tips.

Ga niet te vaak onder de douche

Douchen is natuurlijk hartstikke aangenaam, maar het is verstandig om niet te vaak onder de douche te gaan. Bij een gemiddelde douchebeurt van vijf minuten gaat er ongeveer 50 liter water door je afvoer heen. We begrijpen dat het fijn is om dagelijks te douchen, maar het is niet altijd noodzakelijk. Wil je toch graag elke dag douchen? Douche dan in ieder geval koud, want dan verspil je minder energie. Uit onderzoek blijkt overigens ook dat koud douchen goed is voor je immuunsysteem.

Investeer in een elektrische radiator

Met een elektrische radiator ga je voor een duurzame badkamer. Een elektrische radiator brengt dan ook meerdere voordelen met zich mee. In de eerste plaats kan de radiator snel verwarmen. Duurt het bij jou lang voor het water echt warm wordt? Dan is elektrische verwarming zeker een waardevolle investering. Elektrische verwarming is bovendien ecologisch. Ze maken namelijk geen gebruik van fossiele brandstoffen en daarmee ga je voor een duurzame woning. Een elektrische verwarming is ook goed te gebruiken in combinatie met zonnepanelen. Je kunt dan zelf de elektriciteit opwekken en dat is erg milieuvriendelijk.

Ga voor duurzame verlichting

Veel mensen houden bij het besparen geen rekening met de verlichting. Dit is deels te begrijpen, want de meeste lampen werken een hele lange periode. Je denkt dan niet na over de verlichting en de duurzaamheid. Toch kun je maandelijks flink wat energie besparen met duurzame verlichting. Het is dan verstandig om voor ledverlichting te gaan. Een ledlamp brandt gemiddeld 30.000 uren. Een spaarlamp brandt gemiddeld slechts 7.000 uren en een gloeilamp minder dan 1.000 uren.

Ga voor een douchekop met een waterbegrenzer

Tegenwoordig zijn douchekoppen met waterbegrenzers erg populair. Iedereen vindt het een harde douchestraal fijn, maar tegelijkertijd is het slecht voor het klimaat. Met een waterbegrenzer hoef je echter niet in te leveren op comfort. Je hebt namelijk geavanceerde waterbegrenzers met speciale lucht voor een vollere en dikkere douchestraal.

Comfort en stijl in de badkamer

In de vorige alinea’s hebben we tips gegeven voor energiebesparing in de badkamer. Je maakt daarmee de badkamer duurzaam, maar tegelijkertijd speelt de esthetiek ook een belangrijke rol. Ga bijvoorbeeld voor een trendy zandkleur in de badkamer. Badkamers met zandkleuren zijn tegenwoordig helemaal in. De zandkleur brengt dan ook meerdere voordelen met zich mee. De kleur zorgt onder andere voor een aangename en warme sfeer. Je voelt je daardoor altijd comfortabel in je badkamer en dat is ook belangrijk.

Conclusie

In de badkamer wordt veel energie verbruikt en om die reden is het ook verstandig om te besparen. In dit artikel hebben we enkele praktische besparingstips gegeven.