Zelf een inloopdouche maken

In een trendy badkamer mag een inloopdouche absoluut niet ontbreken. Deze douche heeft geen douchebak maar is gelijkvloers met de rest van de badkamer, waardoor deze ruimer oogt. Zeker bij het gebruik van glazen wanden en dezelfde tegels voor de vloer lijkt je badkamer groter. Het plaatsen van zo’n inloopdouche hoeft helemaal niet duur te zijn. Een inloopdouche zelf maken is zelfs goedkoper dan het plaatsen van een douche met douchebak. Er zijn echter wel wat dingen waar je op moet letten om problemen te voorkomen.

inloopdouche zelf maken

De voor- en nadelen van een inloopdouche zelf maken

Ten eerste moet je goed nadenken of een inloopdouche geschikt voor je is. Zelf een inloopdouche maken kan technisch nog best ingewikkeld zijn. Zo moet het hoogste punt van de afvoerbuis onder het vloerniveau liggen. Als dit niet het geval is, kun je je badkamer gedeeltelijk of volledig op een sokkel plaatsen om dit probleem op te lossen. Daarnaast is het maken van een waterdichte inloopdouche niet gemakkelijk. Denk ook nog aan de volgende dingen:

Nadeleninloopdouche

• Er is meer kans op het doorsijpelen van water dan bij een douchebak en dit is moeilijker op te lossen
• Als de waterafdracht niet voldoende is, komt er water in de badkamer
• Gladde tegels zijn gevaarlijk vanwege uitglijden
• Voegen kunnen snel verkleuren en vuil worden, voegsel van hoge kwaliteit is zeker vereist
• Een inloopdouche zelf maken is niet mogelijk in kleine badkamers, omdat je minimaal 70 cm extra nodig hebt rondom het douchegedeelte

Voordelen

• De afmetingen van een inloopdouche kun je zelf bepalen
• Voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten is de douche goed begaanbaar
• Je kunt de douche volledig naar je smaak maken door de keuze uit verschillende materialen
• Zoals eerder genoemd is het zelf plaatsen vrij goedkoop in vergelijking met andere soorten douches
• Door het ontbreken van een douchedeur geeft een inloopdouche een open gevoel en is er geen warmteverschil als je uit de douche komt.

Weeg deze voor- en nadelen tegen elkaar af voor je besluit om zelf een inloopdouche te maken.

Voor je begint

Een inloopdouche zelf maken kan niet zonder een plan met een duidelijke tekening. Zoek alvast de materialen uit die je in je inloopdouche wilt hebben. Denk ook aan de verlichting en de waterafvoer. Voor een goede tekening of een goed plan voor je douche kun je professionele hulp vragen. Dit kost uiteraard wat meer dan als je het zelf zou doen, maar zo ben je wel verzekerd van een duidelijk plan.

De mogelijkheden

Zelf een inloopdouche maken heeft als grootste voordeel dat je hem helemaal kan aanpassen aan je eigen smaak. Je kunt natuurlijk zelf de afmetingen bepalen, maar ook het uiterlijk van je inloopdouche is volledig aan jou. Zo kun je kiezen of je glazen wanden wilt, wanden van steen of de douche helemaal open wilt houden. Je kunt dezelfde tegels gebruiken als in de rest van de badkamer, of je kiest een afwijkende kleur om je zelfgemaakte inloopdouche er uit te laten springen. Ook een houten ondergrond is mogelijk. Een inloopdouche zelf maken heeft ook nog als voordeel dat je alle accessoires compleet zelf samen wilt stellen. Een regendouche, verlichting die van kleur veranderd of muziek die afspeelt terwijl je doucht; het is allemaal mogelijk. Zelfs LED-verlichting gebruiken in de douchedrain behoort tot de mogelijkheden. Een inloopdouche zelf maken is dus zeker de moeite waard.