De ‘smart home’-revolutie verovert de wereld, met miljoenen mensen die slimme technologieën gebruiken die het dagelijks leven een beetje eenvoudiger kunnen maken. Die technologie varieert van voorprogrammeerbare airconditioning units tot spraakgestuurde verlichting tot draadloze beveiligingssystemen. Een deel van het zogenaamde slimme huis dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de badkamer. Daarmee kunnen we namelijk genieten van de gemakken van contactloze kranen, waterdichte tv’s en baden die je vooraf kunt programmeren om te vullen. Ook slimme toiletten zijn hard op weg een populair item te worden.

Het concept van slimme toiletten is ontstaan ​​in Japan en wordt al zo’n 20 jaar veel gebruikt in bijvoorbeeld hotels. Van oudsher zijn slimme toilet modellen een combinatie van een toilet in ‘westerse’ stijl en een bidet. Ze hebben eenvoudige bedieningselementen voor het aanpassen van de water- en luchtdruk. Aangezien alle technologie zich snel verder heeft ontwikkeld, zijn ook de kenmerken en functies van moderne slimme toiletten veranderd. Ze zijn nu veel meer dan een gecombineerd toilet en bidet.

Bidets zijn van oudsher een sanitaire voorziening die volledig gescheiden zijn van het toilet. Een klassiek bidet is een miniatuur, badkuip achtig element met kranen aan het uiteinde. De gebruiker gaat er boven hangen en een stroom water wordt gebruikt om een ​​soortgelijke functie uit te voeren als toiletpapier. Ze zijn eenvoudig en hygiënisch in gebruik en bieden een aantal voordelen en worden al eeuwenlang gebruikt in badkamers in huizen over de hele wereld, vooral in Europa. Ze worden ook vaak geïnstalleerd in ziekenhuizen. Mensen met bepaalde medische problemen, evenals vrouwen die net zijn bevallen, vinden ze veel comfortabeler in gebruik. Met de uitvinding van slimme toiletten kan nu van alle voordelen van een bidet worden genoten.

Is een slim toilet ook iets voor jou

Het moderne slimme toilet

Met een modern, slim toilet doet de gebruiker zijn ‘werk op het toilet’ zoals gewoonlijk, en in plaats van toiletpapier te gebruiken of naar een apart bidet te gaan om zichzelf schoon te maken, gebruikt men de achterste en/of voorste watersproeiers van het toilet. Luchtsproeiers drogen de gebruiker vervolgens af. Afhankelijk van het model kunnen de water- en lucht functies worden geactiveerd met behulp van knoppen op een bedieningspaneel op het toilet of met een afstandsbediening.

Gemeenschappelijke kenmerken van verschillende merken en modellen slimme toiletten zijn:

– Instelbare watertemperatuur en -druk

– Instelbare luchtdroog temperatuur en -druk

– Zachte zitting

Eenvoudige slimme toilet modellen zijn hygiënisch, comfortabel en handig, maar als je op zoek bent naar een vleugje luxe, zijn er ook meer geavanceerde modellen op de markt. Geavanceerde slimme toiletten hebben veel extra functies voor een optimaal persoonlijk welzijn, zoals:

– Verwarmde zitting met instelbare temperatuurregeling

– Instelbare pulserende waterstanden

– Zelfreinigende sproeiers

– Randloze hygiënische spoeling

– Touchless of automatisch spoelen met aanwezigheids detectie sensoren

– Mogelijkheid om verschillende gebruikersvoorkeuren vooraf in te stellen via afstandsbediening

– Bluetooth- en MP3-mogelijkheden

– Automatisch openende wc bril

– Nachtlichtje

Ook spraakbedieningen worden ontwikkeld en zijn op weg om in de nabije toekomst beschikbaar te worden. Bij modellen met dit soort technologie zou de gebruiker helemaal niets meer hoeven aan te raken als hij naar het toilet gaat.

alles over slim toilet

Slimme toilet ontwerpen uit het verleden waren behoorlijk groot met zichtbare sproeiers en grote bedieningspanelen. Tegenwoordig zijn de ontwerpen veel meer gestroomlijnd en zien ze er bijna identiek uit als een normaal toilet. Veel toonaangevende merken streven naar een strakke en naadloze esthetiek in hun ontwerpen. Hierdoor kunnen de meeste modellen die op de markt zijn, voor zowel klassieke als eigentijdse interieurstijlen gebruikt worden, waarbij het slimme toilet naadloos in elke badkamer kan worden geïntegreerd.

5 voordelen van het hebben van een slim toilet in huis

– Hygiëne: door de was-en-droogfunctie, randloze technologie en andere geautomatiseerde en handsfree functies worden slimme toiletten als hygiënischer beschouwd dan het gemiddelde toilet.

– Duurzaamheid: in vergelijking met traditionele toiletten gebruiken slimme toiletten minder water omdat er geen toiletpapier wordt gebruikt, dus minder afval om door te spoelen. Bovendien helpen ze je om je ecologische voetafdruk te verkleinen, omdat ze de hoeveelheid toiletpapier die je moet kopen drastisch verminderen.

– Comfort: slimme toiletten maken het naar de badkamer gaan aangenamer, ongeacht de temperatuur of het tijdstip van de dag.

– Onderhoud: zonder het risico dat je toilet verstopt raakt, hoef je je minder zorgen te maken over het algehele onderhoud. Bovendien: als er toch toiletpapier wordt gebruikt, helpen sommige modellen een overstroming te voorkomen door aan te geven dat er een verstopping is.

– Reiniging: het schoonmaken wordt gemakkelijker gemaakt in modellen met zelfreinigende sproeiers.

Is een slim toilet iets voor jou

Of je je badkamer nu renoveert of een nieuwe bouwt, een slim toilet is tegenwoordig voor veel mensen een goede toevoeging. Daarnaast breid je je voor op de toekomst waarin je misschien minder mobiel bent!