Lekkage is nooit leuk. Water kan heel veel schade doen aan je interieur. Daarom is het belangrijk om lekkage zo snel mogelijk te ontdekken. Lekkage in de badkamer kan tot uiting komen in de badkamer zelf, maar ook in omliggende ruimtes. Wat kun je doen om te achterhalen wat er aan de hand is? En hoe los je het op?

1. Verzekeren is altijd handig

Een kleine lekkage valt nog mee, maar een grotere lekkage in de badkamer kan duizenden euro’s aan schade kosten. Daarom is een goede verzekering erg fijn. Een opstalverzekering vergoedt schade aan de constructie. Handig als er bijvoorbeeld water weglekt in een houten vloer waardoor deze gaat rotten. Een inboedelverzekering vergoedt schade aan je badkamermeubels en alle loszittende delen in de badkamer. Een verzekering is goedkoop en verdient zichzelf terug zodra je te maken krijgt met flinke lekkage. Waarom zou je dan niet een opstal- en inboedelverzekering afsluiten?

2. Zelf lekkage opsporen

Bij lekkage heb je last van bepaalde problemen. Een vrij duidelijk kenmerk van lekkage is wanneer je water ziet op een plek waar het niet hoort. Je kunt dan vaak de bron van het water wel ontdekken. In veel gevallen heb je te maken met een lekkende sifon of leiding, of het lekken van kit-randen of voegen in de badkamer. Droog het water op en wacht tot je weer druppels ziet. Dan kun je zien waar ze vandaan komen. Toch is lekkage niet altijd zelf op te sporen. Komt water door een muur of plafond heen, dan kun je het lek niet zien. En heb je geen lekkend water, maar wel problemen met schimmel- en vochtplekken, dan is het helemaal moeilijk de oorzaak te vinden.

3. Lekkage laten opsporen

Kun je zelf de bron van de lekkage niet vinden? Dan kun je het beste op zoek naar een lekdetectie bedrijf. Zo’n bedrijf heeft namelijk goede apparatuur, waarmee op verborgen plekken gekeken kan worden. Zo kan met zo weinig mogelijk breekwerk en schade het lek worden gevonden. Een lekdetectie bedrijf is echt anders dan een loodgieter: een loodgieter mist de specialistische apparatuur en zal daardoor meer breekwerk moeten verrichten om een lekkage op te sporen.

4. De lekkage verhelpen

Hoe de lekkage verholpen moet worden, is afhankelijk van het type lekkage. Bij een lekkende kit- of voegrand zul je deze moeten herstellen. Een lekkende leiding of lekkende sifon kan eenvoudig vervangen worden. Soms zit lekkage diep in de muur of onder de vloer van de badkamer. Dan kan er nog meer breekwerk nodig zijn om het lek te bereiken en goed te kunnen dichten.

5. De schade herstellen

Lekkage brengt altijd schade met zich mee. Allereerst moet je het vocht zien te drogen. De plaats waar de lekkage zat moet goed kunnen drogen voordat je alles weer afdicht. Anders krijg je last van vocht in de muur of onder de vloer, met alle gevolgen van dien. In een holle muur kan het nodig zijn een gat te maken om de binnenkant met warme lucht te drogen. Pas als alles zeer goed is gedroogd kan de schade worden afgedicht en worden hersteld. In veel gevallen zal er een loodgieter aan te pas komen om de badkamer weer te herstellen.

Lekkage in de badkamer is erg vervelend. Vaak zit lekkage ergens achter tegels of een afgewerkte muur. Het is daardoor lastig om de lekkende leiding of sifon te bereiken. Automatisch geeft lekkage in de badkamer daarom ook schade. Ben je goed verzekerd? Dan krijg je de herstelkosten weer terug van de verzekering.