In de afgelopen paar jaar hebben we een enorme toename gezien van slimme apparaten voor thuisgebruik. Tegenwoordig zijn ze onmisbaar geworden voor mensen die bepaalde taken van zich af willen schuiven of juist beter gedaan willen hebben zonder daar over na te hoeven denken. Slimme badkamergadgets kunnen gemak, veiligheid, minder afval en een betere gezondheid bieden. Hieronder bespreken we enkele van de beste slimme badkameraccessoires om aan je badkamer toe te voegen.

Wat is een slimme badkamer?

Een slimme badkamer maakt verbinding met je smart home-apparaten (inclusief smartphones en spraakbesturing apparaten) om je volledige controle over de badkamer ervaring te hebben. Je kunt functies gebruiken zoals gepersonaliseerde temperatuurregeling en opties voor het vullen van het bad, om er maar een paar te noemen. Slimme toiletten, die we hieronder zullen bespreken, lijken bovenaan de lijstjes van de meeste mensen te staan.

Gemak, veiligheid en besparingen zijn de belangrijkste voordelen van slimme badkamers. Badkamers van de toekomst zijn namelijk slimmer, schoner en strakker. De grootste smart home-trends zijn integratie met AI- en IoT-apparaten (Internet of things). Deze kunnen onze gezondheid en algemeen welzijn ten goede komen en hebben aanvullende aanpassing keuzes. Hier zijn enkele van de beste technische opties die je kunt verwachten in badkamers van de toekomst.

Slimme apparaten in badkamer

Slimme toiletten

Slimme toiletten blijken de meest gewilde apparaten te zijn als het gaat om het renoveren van een badkamer. Veel slimme toiletten hebben functies zoals bril verwarming, aanraakvrije automatische deksel, nachtverlichting en zelfs luidsprekers voor je favoriete muziek.  Slimme toiletten zijn compacter en beter ontworpen dan traditionele toiletten, waardoor ze minder ruimte innemen. Ze zijn ook hygiënischer omdat ze aanraakvrij zijn en veel van deze toiletten zelfreinigend zijn. Slimme toiletten kunnen ook het risico op overlopen verminderen en het waterpeil detecteren om alleen de hoeveelheid water te gebruiken die nodig is, waardoor je bespaart op je waterrekening.

Interactieve LED-spiegels

Een interactieve LED-spiegel (of slimme spiegel) heeft een ingebouwd display voor zaken als tijd, verkeersmeldingen, weersvoorspellingen, nieuwsupdates, herinneringen en afspraken. Je kunt je spiegel vragen stellen en andere slimme apparaten in huis bedienen. Een interactieve LED-spiegel geeft jouw badkamer een futuristische uitstraling en maakt jouw ochtendroutines aangenaam.

Verstelbaar privacy glas

Met verstelbaar privacy glas kun je wisselen tussen transparantie en ondoorzichtigheid in de badkamer ramen. Het glas heeft een natuurlijke ondoorzichtige uitstraling en blokkeert het zicht voor totale privacy, maar laat natuurlijk licht door. Je kunt het glas veranderen van helder naar mat of automatische bediening instellen met jouw smartphone of spraakassistent.

Verstelbaar privacy glas kan de slimme badkamer een strak en modern gevoel geven, plus extra privacy, veelzijdigheid, energie-efficiëntie (dankzij het betere gebruik van natuurlijk licht) en meer hygiëne dan traditionele opties zoals lamellen (omdat het gemakkelijker schoon te maken is). 

Slimme douche 

Met een slimme douche stel je de watertemperatuur, de douche duur en meer in via een slim apparaat naar keuze. De belangrijkste voordelen van slimme douches zijn onder meer een constante watertemperatuur, meer veiligheid, afstandsbediening en water- en energiebesparing. Deze douches gebruiken een thermostaat om de watertemperatuur constant te houden en plotselinge veranderingen te voorkomen. Ze hebben ook limieten voor hoe heet het water kan worden om te voorkomen dat jij (of je kinderen) je verbrandt. Slimme douches kunnen je ongeveer 3% van het maandelijkse waterverbruik besparen. Ook bespaar je op de energie die nodig is om het water te verwarmen. Houd er rekening mee dat de prijs meestal geen douchekoppen, installatie of materialen omvat als je deze aanschaft.

Slimme apparaten voor in de badkamer

Chromatherapie lampen

Kleur speelt een cruciale rol in de manier waarop we denken en voelen. Elke kleur beantwoordt aan een fysieke behoefte die we hebben, dus ze kunnen je helpen om in de juiste stemming te komen. Van oranje kun je je bijvoorbeeld gelukkiger en energieker voelen, terwijl blauw je juist rustiger en meer ontspannen kan maken. Het goede nieuws is dat je dit kunt beheersen door middel van chromatherapie, het gebruik van gekleurde verlichting in je badkamer.

Chromatherapie lampen zijn LED-lampen met hoge intensiteit die je digitaal kunt bedienen (meestal met een eenvoudige afstandsbediening) en de gewenste instelling kunt wijzigen. De meeste apparaten worden geleverd met meerdere opties voor kleur, intensiteit en helderheid. Lange dag op het werk? Of gewoon een lange dag in het algemeen? Je kunt chromatherapie lampen combineren met aromatherapie, geluidstherapie, thermotherapie en hydrotherapie om een ​​ontspannende spa-ervaring in de badkamer te creëren.

Vloerverwarming

Vloerverwarmingssystemen gebruiken warmtestraling om warmte te genereren om je voeten de hele winter warm te houden. Met vloerverwarming voel je de warmte eerder dan bij een traditionele radiator en op een meer gecontroleerde manier. Bovendien wordt de temperatuur aangenamer en voel je dat in de hele badkamer. Vloerverwarming is energiezuiniger dan een traditioneel verwarmingssysteem omdat er weinig elektriciteit en een lage temperatuur voor nodig is om de badkamer warm te maken, waardoor je energierekening aanzienlijk daalt. Het zal ook ruimte aan de muur vrijmaken als je een traditionele radiator vervangt!