vloerverwarming badkamerWaarom vloerverwarming badkamer?

Traditioneel gezien wordt een woning verwarm middels radiatoren en een cv-ketel. Ook in de badkamer zien we dit veel voorkomen. De design-radiatoren in badkamers zijn ook erg gewild. Maar er is nog een andere manier om deze ruimte te verwarmen: de vloerverwarming badkamer. Hiermee wordt de vloer niet vanaf de wand verwarmt, maar komt van onderaf. Het voordeel hiervan is dat de warmte zich gelijkmatiger verspreid en de ruimte efficiënter wordt verwarmd. Ook blijven de voeten hiermee beter warm. Het lichaam kan aardig afkoelen wanneer de voeten koud zijn, dus is vloerverwarming badkamer vaak een gevoel van luxe en comfort.

Foto: www.electricpro.com.au

Vloerverwarming douchevloer: de voor-en nadelen

Bij een vloerverwarming badkamer denken we aan het loopgedeelte dat verwarmd is. Vaak wordt de vloerverwarming douchevloer niet meegerekend. Toch is het mogelijk om ook dit gedeelte van vloerverwarming te voorzien. Tijdens het douchen zorgt dit voor extra warme voeten. Vooral mensen die kouwelijk zijn aangelegd hebben hier profijt van. Belangrijk is om de vloerverwarming douchevloer niet te dicht bij het putje of de drain aan te leggen. Door de warmte zou de afvoer erg snel droog komen te staan. Dit veroorzaakt een vreselijke lucht die moeilijk weg te krijgen is. Een vloerverwarming douchevloer moet dus strategisch worden aangelegd.

Vloerverwarming natuursteen

De meeste badkamers bevatten keramische vloertegels. Deze lenen zich uitstekend voor vloerverwarming. Deze tegels zijn gebakken van aarde op een zeer hoge temperatuur. Het is dan ook logisch dat ze warmte afkomstig van vloerverwarming goed kunnen verdragen. Juist om die reden twijfelen veel mensen bij het kopen van badkamertegels of ze vloerverwarming bij natuursteen wel kunnen toepassen. Vloertegels van natuursteen zijn kostbaarder dan de keramische tegels. Ook bevatten ze vaak een ongelijk oppervlak, wat het leggen ervan moeilijker maakt. Voordeel is dat deze natuurstenen tegels een natuurlijke uitstraling hebben. Ze houden uitstekend warmte vast en zijn ook daardoor geschikt voor vloerverwarming. In dat opzicht zijn ze zelfs beter dan keramische tegels. Omdat natuurstenen tegels lastiger schoon te maken zijn is het belangrijk om, juist bij vloerverwarming natuursteen, de vloer goed droog te houden.

Badkamer vloerverwarming elektrischbadkamer vloerverwarming elektrisch

De meeste mensen kennen de vloerverwarming zoals die aangesloten wordt op de cv-ketel. De ketel levert de warmte. Voordeel is dat dit goedkoper is dan elektrisch verwarmen. Nadeel is dat het vrij lang duurt voordat de vloer verwarmt is. In de woonkamer is dit geen probleem: hier wordt de vloerverwarming immers gedurende langere periode gebruikt. We zetten de verwarming in de woonkamer immers niet aan voor een uurtje gebruik. Maar voor de vloerverwarming badkamer is dit anders. Deze ruimte wordt weinig en/of onregelmatig gebruikt. De gehele dag de badkamer verwarmen is dan ook nutteloos en weggegooid geld. In de badkamer vloerverwarming elektrisch aanleggen heeft als voordeel dat de kosten op jaarbasis lager blijven dan wanneer deze via de cv-ketel verwarmd zou moeten worden. De badkamer vloerverwarming elektrisch verwarmen is dus zeker kostenbesparend.

Foto: www.gamma.nl

Hoofdverwarming of bijverwarming

In grote ruimtes zoals de woonkamer wordt vloerverwarming vaak als bijwarmte gebruikt, naast de vaste radiatoren. Vaak heeft dit te maken met het feit dat de radiatoren de ruimte niet voldoende verwarmd krijgen. Kleine ruimtes zoals de badkamer zijn ideaal geschikt om vloerverwarming als hoofdverwarming te gebruiken. Vloerverwarming badkamer zorgt ervoor dat water dat op de vloer staat sneller verdampt. Hierdoor valt het niet altijd op dat er water achter is gebleven op de vloer. Dit kan voor vervelende kalkvlekken zorgen. Om die reden is het belangrijk om de vloer na iedere douchebeurt of gebruik van de badkamer goed droog te maken middels een trekker of een doek. Dit geldt met name voor vloerverwarming badkamer onder natuursteen: deze vloeren mogen niet met chemische reinigingsproducten behandeld worden. Kalkvlekken blijven daardoor sneller achter.