Lekkages – je hoopt er nooit mee te maken te krijgen, maar een lek zit in een klein hoekje. Wij vertellen je graag alles wat je wilt weten over lekkages in de badkamer. Zo weet je aan het einde van dit artikel wat de oorzaak is van lekkages, hoe je ze zoveel mogelijk kunt voorkomen, hoe je ze kunt opsporen en hoe je waterschade beperkt.

Wat zijn mogelijke oorzaken van lekkages?

Er zijn veel mogelijke oorzaken van lekkages. Het kan gaan om een beschadiging aan de waterleiding, rozetten die niet volledig afgesloten zijn, scheuren in het voegwerk of in de tegels of een lekkende wasmachine.

Hoe voorkom je lekkages?

Een hoop tijd, geld en frustratie is te besparen door lekkages te voorkomen. Dit doe je door je badkamer goed schoon te houden, droog te houden en te onderhouden. Droog het bad of de douchecabine na gebruik altijd goed af, zodat er geen schimmel kan groeien in het kitwerk of langs het doucheputje. Hou ook de vloer droog. Maak de badkamer geregeld schoon en gebruik enkel schoonmaakmiddelen die hiervoor geschikt zijn. De inboedel- en opstalverzekering vergelijken is ook belangrijk. Dit voorkomt geen lekkage, maar er zit nog wel eens verschil in wat je betaalt aan eigen risico in geval van schade. Deze stap kan dus voorkomen dat je veel geld kwijt bent aan een eventuele lekkage.

Lekkage ontstaan? Beperk de schade

Is er lekkage in de badkamer ontstaan? Snel handelen maakt het verschil. De eerste stap is het dichtdraaien van de hoofdkraan. Probeer vervolgens zoveel mogelijk schade te beperken. Na deze stappen is het belangrijk foto’s te maken voor de inboedel- en opstalverzekering. Dit bewijs helpt om gemakkelijker een vergoeding te krijgen. Bel de loodgieter om het lek te detecteren en te repareren en neem daarna contact op met je verzekeraar. Leg uit welke stappen je hebt ondernomen en stuur de foto’s op, zodat zij alle gegevens hebben die ze nodig hebben.

Hoe spoor je een lekkage op?

Een lekkage wil je zo snel mogelijk opsporen. Als je een lek vermoedt in de waterleidingen, controleer je ’s avonds de meterstand voor je naar bed gaat. Neem ’s morgens na het opstaan direct een kijkje op de meterstand, dus voor je thee zet of doucht etc. Is de meterstand veranderd? Dan is er een lekkage in één van je leidingen. Als deze lekkende leiding zich in de badkamer bevindt, is dit niet zelf op te sporen. Alle leidingen bevinden zich immers in de muur. Bel daarom een loodgieter, die beschikt over een lekdetector. Deze opsporing kost je tussen de 75 en 400 euro.