De badkameromgeving zit boordevol risico’s. Zeker voor ouderen is dat het geval. Via enkele kleine aanpassingen kunnen we echter eenvoudig bouwen aan een seniorvriendelijke badkamer. Denk bijvoorbeeld aan het voorzien van een douchestoel in de badkamer, waardoor het risico op valpartijen tot een minimum wordt beperkt. Zeker bij onze oudere generatie is dat belangrijk, volgens cijfers zou bijna 40 % van de 65-plussers jaarlijks eenmaal per val komen. Dit soms met ernstige letsels als gevolg. Wij geven alvast vijf preventieve tips mee.

# 1. Antislipmatten om uitglijden te voorkomen

Op twaalfjarige leeftijd ondervond ik alvast aan den lijve dat een badkamer enorm glad kan zijn. Een onoplettend momentje en ik ging pardoes op m’n gezicht. Resultaat: twee tanden kwijt! Een levensecht voorbeeld om aan te tonen dat voorzichtigheid steeds genoodzaakt is. Toch toont het ook aan dat met de eenvoudige toevoeging van antislipmatten of -tegels heel wat leed kon voorkomen worden. Ook in de douche of het bad zelf kunnen er matten worden geplaatst om alles extra veilig te houden.

# 2. Veiliger douchen dankzij enkele minimale aanpassingen

Langdurig rechtstaan is bij 65-plussers niet altijd meer mogelijk. Om extra houvast te voorzien, kunnen er wandbeugels worden geplaatst. Dit in combinatie met een opklapbare douchestoel of een badkamerstoel bespaart de senior krachten en vermindert het de kans op een pijnlijke val. Met klassieke waterkranen kan het al eens verkeerd gaan door plotse temperatuurschommelingen na een kleine tik of beweging. Thermostaatkranen zijn hiervoor de oplossing, waarbij er eenvoudig een vaste (en maximale) temperatuur wordt ingesteld.

# 3. Aanpassingen aan het toilet

Net als bij de douche of het bad zijn ook bij het toilet wandbeugels of handvatten op hun plaats. Bij de installatie dien je er wel voor te zorgen dat deze beugels op de voor de oudere ideale hoogte worden aangebracht en dit tegen een sterke wand. Een verhoogd toilet wordt door onze ouderen als eenvoudiger en comfortabeler ervaren.

# 4. Installeer een inloopdouche of -bad

Door een op maat gemaakt bad of douche te installeren, kan je zonder het optillen van de benen makkelijk in en uit bad stappen. Dit aangevuld met de benodigde wandbeugels, een douchestoel en wat je maar wil. Geen wonder dat senioren zich hier nog het allerveiligst bij voelen. Het nadeel? Deze aanpassing vergt ongetwijfeld de grootste investering uit jouw geldbeugel.

# 5. Nog enkele praktische tips

Om een badkamer hygiënisch te houden, dient deze uiteraard voldoende te worden geventileerd. Het is hierbij belangrijk dat de senioren de ramen eenvoudig kunnen openen en sluiten. Een licht en makkelijk te hanteren raammodel dringt zich dus op. Bij grotere verbouwingen is het overigens mogelijk dat je in aanmerking komt voor subsidies van de gemeente. Informeer je dus voldoende vooraleer je aan de slag gaat!