Badkamer

Alhoewel de grootte van de badkamers de laatste jaren is toegenomen, zijn er nog heel wat ruimtes die aan de krappe kant zijn. De beschikbare ruimte zo inrichten dat er optimaal gebruik van gemaakt wordt, is en blijft hier een kunst. Een manier om ruimte te besparen is het aanwezige toilet verruilen voor een hang toilet. Dat scheelt veel meer aan ruimte dan je in eerste instantie zou denken. Overigens is een bijkomend positief gevolg dat het schoonmaken van de vloer makkelijker wordt. Er staat niets meer in de weg.

hang toilet

Hangtoilet

Om een hangend toilet te kunnen plaatsen, moeten enige wijzigingen aangebracht worden. Niet alleen zal de waterleiding en de afvoer anders geregeld moeten worden, het hang toilet zal in de muur bevestigd moeten worden. Dit is het moment om stil te staan bij een eventuele grotere aanpak van de badkamer. Bijvoorbeeld door naast het hang toilet, twee wasbakken en eventueel een powerdouche aan te schaffen. Om de verlichting in te wisselen voor LED-verlichting en om te kiezen voor vloerverwarming. Zo wordt de badkamer een wellness verblijf, waar je je heerlijk terug kunt trekken voor een uurtje rust.

Verbouwen

Bij het plaatsen van een hang toilet wordt in de muur een frame vastgezet, het waterreservoir in de muur ingebouwd en wordt alles weggewerkt achter tegels, zodat alleen het hang toilet zelf zichtbaar zal zijn. Zwevend aan de muur. Je hebt aan beide kanten van het toilet circa 20 cm ruimte nodig om fatsoenlijk te kunnen zitten. Meer ruimte biedt natuurlijk meer comfort. Daarnaast heb je 60 cm ruimte aan de voorkant nodig om te voorkomen dat je in een onplezierige houding moet zitten. Voor hen die langer zijn, zal meer ruimte prettig zijn. Bij een toilet is het van belang dat de gebruiker, waarbij kinderen een uitzondering vormen, de voeten plat op de vloer kan plaatsen. Verder zijn er nog twee zaken die bij een hang toilet belangrijk zijn. Een is dat alles stevig wordt verankerd. Twee dat het toilet verder naar voren komt dan een doorsnee toilet.

hangtoilet

Luxe

Een hangtoilet heeft een luxe uitstraling die de badkamer meteen een andere sfeer verleent. Daarnaast is het veel hygiënischer aangezien er nergens randen met onderkant, hoeken of anderszins aanwezig zijn. Het is makkelijk schoon te maken door zijn vormgeving en doordat er onder het toilet veel ruimte aanwezig is. Een goed gemonteerd hang toilet kan tot 150 kilo aan gewicht dragen en een bijkomend voordeel is dat het hoger geplaatst kan worden. Een doorsnee toilet heeft een hoogte van 41 cm, een extra hoog toilet van 45cm. Lange mensen hebben baat bij een toilethoogte van 50 cm. Je kunt bij een hangtoilet makkelijk afwijken van standaardhoogten en zelf bepalen wat een aangename zitpositie is.

Waarom een hang toilet?

Eigenlijk is het antwoord op deze vraag simpel en ten dele al beantwoord.
1. Het ziet er elegant en luxe uit. Het geeft een badkamer meteen veel meer uitstraling.
2. Het is makkelijker schoon te maken. Dat geldt ook voor de vloer omdat je nu onder het toilet kunt komen.
3. Je kunt de hoogte zelf bepalen, waardoor met name langere mensen beter kunnen zitten.
4. Het kan de aanleiding zijn om de badkamer eens grondig aan te pakken en ze luxe in te richten.