Een frisse en eigentijdse uitstraling

Eens in de paar jaar is het nodig, of in elk geval verstandig, om het plafond in de badkamer van een nieuw laagje verf te voorzien. Zo voorkom je dat de plafondwand lelijk wordt. Ook biedt verven de mogelijkheid om lelijke plekken, zoals schimmelplekken of vochtplekken, weg te halen. Zodat jouw badkamer weer een lekkere frisse en eigentijdse uitstraling heeft. Maar hoe pak je het schilderen van het badkamerplafond slim en tactisch aan? Met onderstaand stappenplan helpen we je op weg!

1. Zorg dat je de juiste benodigdheden hebt
De eerste prioriteit is om te zorgen dat je alle accessoires en benodigdheden verzamelt die voor de klus nodig zijn. Denk hierbij aan een goede vochtbestendige verf, een voorstrijkmiddel en gereedschappen als een kwast, verfbakje, handschoenen en natuurlijk ook terpentine om de kwast zo nu en dan schoon te maken. Verder is afplakfolie handig om te voorkomen dat er verf op de tegelvloer druppelt, of per ongeluk terecht komt op de badkamermeubels, douchecabine of het toilet. Zorg ten slotte voor een professionele dubbele trap. Deze dubbele trappen zijn erg handig om het plafond goed te verven, omdat je hierop materiaal kunt zetten zoals de verfpot en het verfbakje. Hierdoor hoef je niet telkens de trap af om materiaal te halen en kun je sneller, effectieve en veiliger het plafond schilderen.

2. Voorbehandeling van het plafond
Eerst is het belangrijk om de plafondwand goed stofvrij en vetvrij te maken. Dit kun je doen met bijvoorbeeld ammoniak of een ander specifiek ontsmettingsmiddel. Is het plafond gereinigd, dan weet je zeker dat de verf goed hecht. Eventueel kun je nog een extra hechtingsmiddel gebruiken om te zorgen dat de verf nog beter blijft zitten. Daarna kun je aan de slag met verven.

3. Schilderwerk: hoe pak je dit aan?
Daarna kun je aan de slag met verven. Maak hierbij gebruik van speciale, voor badkamers ontworpen verfsoorten op latexbasis. Voor het plafond wordt doorgaans zijdeglans verf gebruikt. Plafondverf is zo gemaakt dat het schimmelwerend is, water afstoot en ook tegen schrobben kan. Nadat er één laag verf is aangebracht, laat je de verflaag minstens 12 uur goed drogen. Ventileer hierbij goed. Na het droogproces breng je de tweede verflaag op het plafond aan en laat de verf opdrogen. Zeet hierbij de badkamerdeur goed open, zodat er goed geventileerd wordt en de verf sneller opdroogt!