Waterslot, zwanenhals, stankafsluiter, flessifon of bekersifon. Er bestaan nogal wat benamingen voor dit slimme ideetje. De middelste benaming, stankafsluiter, zegt het perfect en in één keer juist. Het sluit de stank af. De sifon zorgt ervoor dat je geen nare luchtjes meer ruikt of ervaart. Het is een heel eenvoudig systeem, waarvoor het eerste systeem werd bedacht in 1775 door Alexander Cumming. Hij bedacht het watercloset met een opvallende S-trap om de stank af te sluiten. 

In 1876, honderd jaar later dus, werd het sifontoilet uitgevonden door William Smith.  Het sifon blijft eigenlijk, naast een paar kleine aanpassingen en verbeteringen, ongewijzigd gebruikt worden bij allerlei zaken die met waterhuishouding te maken hebben. Denk aan de wc, wastafels, gootstenen, baden, douchebakken, maar ook regenwaterafvoer en pijpleidingen. 

Hydrostatische druk

De sifon maakt het mogelijk dat twee gassen door een vloeistof van elkaar gescheiden blijven. Er moet echter niet een te groot drukverschil bestaan. Want als dit drukverschil te groot wordt, zal het gas aan de ene kant van de vloeistof zich in belletjes door de vloeistof heen persen naar de andere kant en zich met het andere gas weer vermengen. En zo zullen er dan weer vervelende luchtjes geroken kunnen worden. De stankafsluiter in het watercloset (de wc) is een hele bekende sifon, zij het dan dat dit een geïntegreerde sifon is. Hierdoor komt er geen rioollucht uit het toilet. De S-trap, de S op zijn kant, laat in de onderste bocht van de S water staan. Dit water sluit de doorgang af zodat de lucht in het riool blijft hangen. Bij extreme weersomstandigheden kan het wel eens gebeuren dat de druk te groot wordt en dat de lucht uit het riool met geweld (en veel bellen en belletjes) toch door het water wordt heen geperst. En dan ruik je het.

Onderhoud

De sifon bevindt zich onder de wastafel, onder de douchebak of het ligbad en voor de afvoer naar de riolering. Elk sanitair heeft een sifon. Er bestaan hele simpele sifons, de gewone functionele, maar er zijn ook fantastische design sifons die juist in het zicht onder een design wastafel geplaatst worden. Het is aan te bevelen zo nu en dan de sifon even los te koppelen en schoon te maken. Vooral de wastafelsifon zou verstopt kunnen raken door bijvoorbeeld haren die per ongeluk werden weggespoeld. Om dit te voorkomen en dat het gaat stinken schroef je gewoon de sifon los. Zet wel eerst een emmer of een bak eronder anders wordt je hele vloer vies. Haal het vuil uit de sifon en maak hem goed schoon. Misschien een vies werkje, maar zo voorkom je wel dat hij weer snel verstopt raakt. 

Hemelwater

Maar niet alleen in de badkamer of in de toiletruimte worden sifon gebruikt. Ook in nieuwbouwwoningen wordt de sifon ingezet om te voorkomen dat rioollucht via de dakgoot onder de dakbedekking door naar binnen in je huis dringt. Om deze geuroverlast te voorkomen plaats je een hemelwatersifon 80 mm tussen de regenpijp en de rioolbuis. 

Ga snel naar de webshop van Buma.com waar je eenvoudig sifons kunt bestellen. Voor nog meer informatie: [email protected] of 0514 571826.